ua en ru

Україна проводитиме багатовекторну зовнішню політику, оскільки цього вимагають процеси глобалізації, - С.Гавриш.

Україна проводитиме багатовекторну зовнішню політику, оскільки цього вимагають процеси глобалізації. Про це заявив перший заступник секретаря РНБО Степан Гавриш, передає кореспондент РБК-Україна.

«Думаю, що питання багатовекторності сьогодні є харизмою дій будь-якої дипломатії, будь-якої країни світу. Оскільки глобалізація призвела до того, що багатовекторність забезпечує прогрес у розвитку держави. Для України питання багатовекторності є надзвичайно актуальним», - сказав С.Гавриш.

Говорячи про позаблоковий статус України, як один з елементів багатовекторної зовнішньої політики, він зазначив: «В будь-якому випадку, коли ми говоримо про позаблоковість, ми не можемо вести дискусію про будь-який, тим більше новий, блок чи союз...Позаблоковий статус означає, що країна не може бути членом будь-якого військового блоку чи союзу».

Говорячи про позаблоковість в контексті співпраці з НАТО, С.Гавриш зазначив, що така співпраця розвиватиметься «в секторах, пов'язаних з новими загрозами (кіберзагрозами, загрозами тероризму)».

Він додав, що співпраця з НАТО носитиме відкритий, неконфліктний характер, який не створюватиме проблем для третіх країн.