ua en ru

Україна докладатиме всіх зусиль для врегулювання тривалих міжнародних конфліктів, - Кожара

Під час головування в Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) в 2013 р. Україна буде докладати всіх зусиль для врегулювання тривалих конфліктів, зміцнення режиму контролю над озброєнням, боротьбі з торгівлею людьми, зменшення впливу енергетики на навколишнє середовище, а також захисту основних прав і свобод людини. Про це заявив міністр закордонних справ України, діючий голова ОБСЄ Леонід Кожара з нагоди початку головування України в цій організації, повідомляє прес-служба МЗС України.

Міністр відзначив роль і значення України як одного з посередників і гарантів Придністровського врегулювання, привітавши вагомі досягнення в цьому процесі за останній рік. Він підкреслив необхідність подальшого вирішення цього та інших тривалих конфліктів на просторі ОБСЄ. "Ми повинні надати нового імпульсу переговорному процесу в існуючому форматі і не допустити ескалації конфлікту. Рішення тривалих конфліктів повинно залишатися основним пріоритетом ОБСЄ та всіх її держав-учасників", - додав Кожара.

Іншим пріоритетом головування України є енергетична безпека, зокрема, в контексті зменшення впливу на навколишнє середовище енергетичної діяльності. "Важливе місце в нашій програмі головування займає енергетична безпека, а саме її аспекти в області захисту навколишнього середовища", - зазначив міністр.

Відзначимо, Кожара офіційно представить пріоритети головування України в ОБСЄ під час засідання Постійної ради ОБСЄ 17 січня ц.р. у Відні.

Читайте також: Україна починає головування в ОБСЄ