ua en ru

Україна залишатиметься однією із "найстаріших" країн світу, - Мінсоцполітики

Україна залишатиметься однією із "найстаріших" країн світу, - Мінсоцполітики Фото: пенсіонери в Україні (УНІАН)

Україна входить до 30 найстаріших країн світу

Україна є і залишатиметься протягом наступних років однією із "найстаріших" країн світу. Про це сказала начальник Управління у справах людей похилого віку та надання соціальних послуг Оксана Суліма, передає прес-служба Мінсоцполітики.

За її словами, Україна входить до 30 найстаріших країн світу за часткою осіб віком 60 років і старше: у 2015 році вона становила 21,8 %, а частка людей віком 65 років і старше - 15,5 % від загальної чисельності населення.

Згідно з національним демографічним прогнозом, до 2025 року частка осіб віком понад 60 років становитиме 25,0 % загальної кількості населення, віком 65 років і старше - 18,4 %, у 2030 році - понад 26 % і понад 20%, відповідно.

"Загалом старіння населення є світовим процесом. Частка людей похилого віку в структурі населення зростає високими темпами у розвинутих країнах та багатьох країнах, що розвиваються. Основними викликами, пов’язаними зі старінням у нашій країні, є ті, що стосуються сфери публічних фінансів, функціонування ринку праці, системи охорони здоров’я, розвитку соціальних та освітніх послуг", - зазначила Суліма.

За її словами, Україна, реагуючи на ці виклики, взяла на себе міжнародні зобов’язання, зокрема 17 Цілей сталого розвитку на період до 2030 року, прийнятих на Саміті ООН у вересні 2015 року. Це, на думку чиновниці, має сприяти розв’язанню проблем пов’язаних зі старінням населення, та покращенню життя людей похилого віку

"Варто пам’ятати, що не всі громадяни похилого віку потребують догляду, вони є активними діячами, політиками, бізнесменами", - додали у Мінсоцполітики.

Нагадаємо, раніше міністр соціальної політики Андрій Рева заявив, що пенсійний вік найближчим часом підвищувати не збираються, а кількість платників податків будуть збільшувати за рахунок детінізації "резерву тіньової економіки".