ua en ru

Україна ініціюватиме створення нових "списку Магнітського", - Клімкін

Україна ініціюватиме створення нових "списку Магнітського", - Клімкін Фото: Павло Клімкін

У Росії зараз незаконно утримують понад 10 громадян України

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що для визволення всіх українських політичних в'язнів, яких незаконно утримують в Росії, Київ ініціюватиме створення нових "списку Магнітського". Про це він заявив після завершення організованого МЗС України концерту "Нічні серенади", присвяченого підтримці українських в'язнів у РФ, передає "Радіо Свобода".

"Всі ті, хто їх тримає, обов'язково будуть покарані Господом, але ми не будемо чекати і будемо працювати над тим, щоб всі ми і весь цивілізований світ їх звільняли. Світ звільнив Ходорковського, склав "список Магнітського". Ми зробимо так, щоб з'явилися нові списки", - сказав Клімкін.

Нагадаємо, "Список Магнітського" - прийнятий у США в 2012 р. закон, згідно з яким відносно ряду осіб, винних, на думку американської влади, у порушенні прав людини, вводяться персональні санкції. Закон був прийнятий після того, як юрист фонду Hermitage Capital Магнітський помер під час слідства у СІЗО "Матроська тиша". Його смерть викликала великий резонанс у всьому світі.

Зазначимо, за даними правозахисників в Росії зараз незаконно утримують понад 10 громадян України, зокрема, Надія Савченко перебуває в московському СІЗО вже рік.