ua en ru

Україна блокує розслідування щодо Манафорта, - New York Times

Україна блокує розслідування щодо Манафорта, - New York Times Фото: Пол Манафорт

В Україні заморожено чотири справи, в яких фігурує Манафорт

Україна фактично заморозила розслідування чотирьох справ, пов'язаних із колишнім главою виборчої кампанії нинішнього президента США Дональда Трампа Полом Манафортом. Зокрема, йдеться про справу щодо за звинуваченням у відмиванні грошей у період, коли десять років Манафорт консультував екс-президента Віктора Януковича, пише американське видання The New York Times (NYT).

Як зазначає видання, у США проти Манафорта ведеться судове розслідування за звинуваченням у відмиванні грошей і фінансовому шахрайстві у період, коли десять років Манафорт консультував українську партію (йдеться про "Партію регіонів" екс-президента Віктора Януковича).

"Але в Україні, де чиновники побоюються образити Трампа, чотири справи, в яких фігурує Манафорт, фактично заморожені головним прокурором України", - пише The New York Times.

Причиною таких дій американські журналісти вважають те, що українські чиновники побоюються втратити фінансову і військову допомогу Сполучених Штатів, розуміючи несприйняття президентом США Трампом щодо розслідування з боку спецпрокурора ФБР Мюллера про можливу змову між Росією і його кампанією Трампа.

Так, NYT вважає, що рішення Україною заморозити це розслідування якраз прийняте у зв’язку з очікуваннями рішення адміністрації Трампа щодо продажу Україні протитанкових ракет Javelin.

"Держдепартамент видав ліцензію на вивезення ракети 22 грудня, а 2 березня Пентагон оголосив остаточне схвалення продажу 210 Javelin і 35 пускових установок. Наказ припинити розслідування щодо Манафорта прийшов на початку квітня", - пише NYT.

Що стосується справ Манафорта в Україні, щодо нього велися розслідування у справі консультацій для колишнього президента Януковича і його "Партії регіонів", а також їх оплати.

NYT уточнює, що у квітневому наказі з приводу розслідування справ Манафорта говорилося, що прокуратура не закриває ці 4 справи, але був наказ, який заборонив керівникові департаменту спецрозслідування ГПУ Сергію Горбатюку видавати повістку для отримання показань чи опитування свідків.

"У нас немає повноважень продовжувати наше розслідування", - сказав Горбатюк.

Ще одна справа Манафорта стосувалося колишнього глави комітету Верховної ради із зовнішніх зв'язків Віталія Калюжного, котрий підписав 9 з 22 указів партії про виплату на суму 12,5 млн доларів призначених Манафорту.

Щодо двох інших справ, вони стосувалися юридичної компанії Skadden Arps. Вона за участю Манафорта склала доповідь про докази "провини" головного політичного суперника Януковича Юлії Тимошенко.

Відомо також, що за два місяці до замороження справ, Горбатюк звернувся до офісу американського спецпрокурора ФБР Роберта Мюллера, який веде розслідування про втручання Росії в останні президентські вибори США, та офіційно запропонував співпрацю, обмін доказами і висновками.

Горбатюк сказав, що він відправив лист в січні і не отримав відповіді, а на сьогодні він вже втратив повноваження для розслідування. Крім того, Мюллер так і не надав Горбатюку відповіді.

Також NYT зазначає також, що Україна дозволила втекти колишньому представнику Манафорта в Києві Костянтину Килимнику, не засудивши його. Тепер представник перебуває у Росії.

Наостанок видання наводить слова представника України в ПАРЄ Володимира Ар'єва: "Ми всіляко уникаємо роздратування провідних американських чиновників. Ми не повинні зіпсувати відносини з адміністрацією".

Нагадаємо, раніше спеціальний прокурор США Роберт Мюллер передав адвокатам американського президента Дональда Трампа список із близько 40 питань, які є частиною розслідування можливої змови між командою Трампа та владою Росії на виборах президента США в 2016 році.

Додамо, що Костянтин Килимник, згаданий у судових документах адвоката Роберта Мюллера, що стосуються втручання Росії у вибори в США, розповів, як в Україні працював з Полом Манафортом.