ua en ru

Україна до 30 вересня повідомить РФ про непродовження договору про дружбу, - Порошенко

Україна до 30 вересня повідомить РФ про непродовження договору про дружбу, - Порошенко Фото: Петро Порошенко (РБК-Україна)

МЗС підготувало перелік необхідних заходів для припинення договору про дружбу з РФ

Україна до 30 вересня поточного року повідомить Російській Федерації (РФ) про непродовження договору про дружбу. Про це у ході засідання Ради національної безпеки та оборони заявив президент України Петро Порошенко.

За словами глави держави, наразі Міністерство закордонних справ України підготувало перелік необхідних заходів для припинення договору про дружбу з РФ.

"На виконання мого доручення МЗС підготувало перелік заходів про припинення договору про дружбу, партнерство з РФ і найближчим часом, цього місяця, до 30 вересня, буде повідомленя РФ про непродовження договору, припинення його дії", - заявив він.

Нагадаємо, раніше РБК-Україна повідомляло, що представник президента у Верховній раді, народний депутат Ірина Луценко заявляла, що питання не пролонгації договору України і Російської Федерації про дружбу, партнерство і співробітництво буде вирішене до кінця вересня.

Також повідомлялося, що Порошенко доручив Міністерству закордонних справ (МЗС) готуватися до розриву базового договору про дружбу з РФ.

Відзначимо, ВР ратифікувала договір про дружбу з Росією в 1998 році. Згідно з угодою обидві країни гарантують громадянам іншої країни права і свободи на тих же підставах і в такому ж обсязі, що і своїм громадянам. Крім того, обидві сторони зобов'язалися поважати територіальну цілісність і підтвердили непорушність існуючих між ними на момент підписання договору кордонів.