ua en ru

УКБС: Зняття обмежень щодо іноземного інвестування сприятиме підвищенню інвестиційної привабливості України.

Асоціація "Український кредитно-банківський союз" вважає, що зняття існуючих обмежень щодо іноземного інвестування в Україну сприятиме підвищенню інвестиційної привабливості національної економіки. Про це йдеться у зверненні УКБС до профільного комітету Верховної Ради України з питань фінансів і банківської діяльності, на розгляді якого перебуває проект закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо кредитування та стимулювання іноземних інвестицій)", повідомляє прес-служба асоціації.

Вказаним проектом пропонується відмовитись від повної заборони на інвестиції в іноземній валюті, їх проведення виключно через інвестиційні рахунки в уповноважених банках, а також від державної реєстрації інвестицій. Також розглядається можливість виконувати зобов'язання перед кредиторами-нерезидентами й змінювати кредитні договори достроково.

На думку експертів УКБС, нормами закону №1533, до якого пропонується внести зміни, встановлені жорсткі обмеження для здійснення іноземних інвестицій в Україну, які на сьогоднішній день втратили свою актуальність і мають негативний вплив на інвестиційний клімат, оскільки значно ускладнюють процес інвестування та позбавляють банки і підприємства України доступу до довгострокових ресурсів нерезидентів-інвесторів.

Водночас, обмеження застосовуються лише до іноземних інвесторів - юридичних осіб. Фізичні особи-нерезиденти мають право без обмежень розміщати іноземну валюту на вкладних валютних рахунках. Така нерівність у підходах до різних категорій потенційних клієнтів банку, яка проявляється у застосуванні обмежень до юридичних осіб, викликає подив та нерозуміння з боку інвесторів. Відтак, потенційний інвестор - юридична особа втрачає інтерес до угоди, а банк - можливість залучити потрібні ресурси на довготривалий термін.

"Негативна динаміка портфельних іноземних інвестицій в Україну свідчить про їх скорочення впродовж останніх двох років. Сумарне падіння портфельних інвестицій з початку 2008 р. склало 4,7 млрд дол. або 25%. Така статистика свідчить про необхідність внесення змін у законодавство, щодо скасування діючих обмежень для інвестиційної діяльності, - наголосила генеральний директор УКБС Галина Оліфер. - Про актуальність проблеми свідчить той факт, що обсяги чистого припливу прямих іноземних інвестицій в Україну у 2009 р. скоротилися в 2,2 рази - до 4,5 млрд дол. (у 2008 р. - 9,9 млрд дол.)".