ua en ru

УКБС проти ініціативи Мінфіну та ДПАУ щодо порядку формування банками страхових резервів.

Асоціація "Український Кредитно-Банківський Союз" стурбована ініціативою Мінфіну та ДПАУ щодо зміни порядку формування банками страхових резервів та встановлення заниженого розміру віднесення такого страхового резерву на валові витрати. Про це повідомляє прес-служба асоціації. Вказані зміни не враховують реального стану платоспроможності боржників - резидентів України, кредитних портфелів банків та значного зростанння витрат фінансових установ на формування страхових резервів. Такі зміни передбачені в проекті Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо оподаткування)", реєстр. № 6337 від 26 квітня 2010 р.

Зокрема, змін до закону України "Про оподаткування прибутку підприємств" щодо оподаткування курсових різниць, які виникають при коливанні курсу валют; в частині порядку формування банками страхового резерву; зміни податкового обліку від'ємного значення об'єкта оподаткування (можливості перенесення збитків платника податку) та ін.

Експерти УКБС зауважують, що, враховуючи обсяги збитків банків за 2009 рік, нововведення змусять фінансові установи авансувати бюджет на значні суми податку на прибуток. Оскільки банки будуть змушені розформовувати страхові резерви, створені в попередні періоди, та включати їх до складу оподатковуваного валового доходу.

Також, запропоноване виключення можливості формування банками за рахунок валових витрат резервів під ризики, що виникають по коштах, розміщених на кореспондентських рахунках в інших банках, по цінних паперах та інших активних операціях позбавить банки механізму врахування прямих збитків, які пов'язані з веденням активної банківської діяльності, у податковому обліку.

У результаті нововведення, у банку не буде механізму прямого віднесення таких збитків на валові витрати при їх фактичному понесенні. Фінансові установи опиняться в ситуації необхідності списання збитків від ведення господарської діяльності за рахунок чистого прибутку. У той час, як інші платники податку будуть враховувати збитки в податковому обліку.

УКБС зазначено про неприйнятність передбаченого запровадження ведення великими підприємствами бухгалтерського обліку тимчасових та постійних податкових різниць, що виникають внаслідок розбіжностей у податковому та бухгалтерському обліку, які мають використовуватися для складання Декларації про прибуток підприємства.

Крім того, УКБС зазначив про неприйнятність змін до ЗУ "Про податок з доходів фізичних осіб", які покладають на банки невластиві їм функції контролю за сплатою податків іншими суб'єктами, перекладаючи на банки безпосередні функції органів державної податкової служби, та фактично зобов'язують банки сплачувати податок із доходів інших суб'єктів за рахунок власних коштів.

"Прийняття змін у запропонованій редакції заблокує дію антикризових заходів, які були введені до 2011 року, і стосуються банківського сектору. Це обумовить подальше зменшення обсягів кредитування, яке й без того скоротилося на 8 % протягом минулого року. Тому наші експерти продовжать роботу з опрацювання проекту документу з Комітетом ВРУ з питань податкової і митної політики, - зазначила генеральний директор Асоціації "Український Кредитно-Банківський Союз" Галина Оліфер. - Оскільки запропонований у проекті шлях наповнення бюджету не враховує реальний стан банківської системи, збитки якої за 2009 рік склали 38 млрд грн. У тому числі через втрати на формування страхрезервів, що протягом 2009 року зросли більше ніж утричі (до 122 млрд грн)."