ua en ru

УКБС пропонує НБУ пом’якшити обмеження щодо методів курсоутворення в банках

Асоціація "Український Кредитно-Банківський Союз" (УКБС) звернулась до Національного банку (НБУ) з пропозицією скасувати обмеження щодо встановлення єдинго курсу купівлі та продажу іноземних валют за гривні. Про це повідомляє прес-служба УКБС.

Обмеження були запроваджені в 2009 р. у зв‘язку із поширенням негативних наслідків світової фінансової кризи в Україні.

"Ситуація на валютному ринку свідчить про втрату актуальності встановлених під час кризи обмежень постанови № 538 та необхідності переходу до більш гнучкого валютного курсу, - зазначила генеральний директор УКБС Галина Оліфер. - Крім цього, скасування вимоги щодо єдиного курсу сприятиме детінізації валютного ринку та забезпечить доступ фізичних осіб до цивілізованого отримання послуг з обміну валют".

За словами експертів, аналіз поточних тенденцій розвитку демонструє незначні щоденні відхилення офіційного курсу гривні до долара США від ринкового (в межах від "-0,09%" до "-1,95%") при стабільному офіційному курсі гривні до долара США протягом 2012 р. (становив на кінець року 7,9930 грн/дол.), що є ознакою певної стабілізації на валютному ринку. Цьому сприяло також і забезпечення цінової стабільності в країні - як відомо, за підсумками 2012 р. індекс інфляції склав 99,8 %.

В УКБС зазначають, що встановлення курсу та проведення валютних операцій за ним всупереч кон'юнктурі ринку, обумовлює суттєві збитки фінансових установ, що призводить до припинення надання послуг у відповідному регіоні за окремо визначеною валютою.

Читайте також: УКБС пропонує не проводити банками додаткового оцінювання майнових прав на нерухомість