ua en ru

УКАБ виступає за напрацювання тимчасового порядку легалізації вирощування ГМО культур

Сьогодні йдеться про напрацювання тимчасового порядку легалізації вирощування ГМО культур. Генеральний директор Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Володимир Лапа пояснив журналістам, що зараз треба відпрацювати відповідні підзаконні акти, тому що законодавство вже є, передає кореспондент РБК-Україна.

"На жаль, у нас законодавство відстало від практики землеробства і мова йде про те, що окремі культури вирощуються на певних площах, а законодавство передбачало можливість легалізації їх вирощування, а відповідні підзаконні акти не були розроблені. Зараз мова йде про те, щоб відпрацювати підзаконні акти для того, щоб контролюючі органи України, відповідні міністерства і відомства мали можливість перевіряти ГМО на безпеку для навколишнього середовища, для здоров'я людей і тільки після цього легалізувати виробництва. Ці ініціативи, які є зараз вони спрямовані на те, щоб створити якийсь тимчасовий порядок легалізації вирощування ГМО, тому що ми розуміємо, щоб якісь процедури перевірок, це кілька років треба вирощувати, це дійсно треба перевіряти на безпеку навколишнього середовища і для споживачів, і вони не дозволять вирішувати питання за місяць або за три", - пояснив Лапа.
За його словами, в процесі легалізації вирощування ГМО культур необхідний певний перехідний етап.

"Тому мова йде про якийсь перехідний етап, коли буде так звана тимчасова реєстрація, якщо ці пропозиції будуть підтримані, для того, щоб якимось чином ввести легальну площину ту продукцію, яка вже вирощується", - додав він.