ua en ru

УКАБ вважає, що запропоновані Кабміном зміни за техконтролю сільгосптехніки загрожують монополізацією

УКАБ вважає, що пропоновані Кабінетом міністрів України зміни за техконтролю сільгосптехніки загрожують монополізацією і корупцією на ринку даних послуг.

Асоціація "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ) вважає, що пропоновані Кабінетом міністрів України зміни за техконтролю сільгосптехніки загрожують монополізацією і корупцією на ринку даних послуг. Про це йдеться в повідомленні в повідомленні прес-служби УКАБ.

"Проект постанови Кабінету Міністрів України "Про внесення змін до порядку здійснення обов'язкового технічного контролю тракторів, самохідних шасі, самохідних сільськогосподарських, дорожньо-будівельних і меліоративних машин, сільськогосподарської техніки, інших механізмів", опублікований на сайті Держсильгоспинспекции, загрожує корупцією і монополією на ринку і підвищенням розцінок на проведення технічного контролю машин", - йдеться в повідомленні.


Проектом постанови пропонується, що Держсільгоспінспекція за результатами конкурсу, що проводиться один раз на три роки, буде визначати підприємства, які будуть здійснювати обов'язковий технічний контроль машин.

"Пропозицію Державної інспекції сільського господарства України є необґрунтованим та створить сприятливе середовище для корупції. Виникає серйозний ризик того, що до конкурсу не будуть допущені тільки "обрані", які встановлять фактичну монополію на ринку. Крім того, запропоновані зміни будуть звужувати конкуренцію і відповідно завищувати і без цього не малі розцінки на проведення технічного контролю машин", - зазначив генеральний директор асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Володимир Лапа.

Згідно з повідомленням, положення про Мінагрополітики не визначає повноваження міністерства щодо затвердження порядку проведення конкурсу з визначення підприємства, який здійснює обов'язковий технічний контроль машин, а положення про Держсільгоспінспекцію не визначає повноваження інспекції по проведенню конкурсу по визначенню такого підприємства.
Проектом постанови пропонується, що Держсільгоспінспекція за результатами конкурсу, що проводиться один раз на три роки, буде визначати підприємства, які будуть здійснювати обов'язковий технічний контроль машин.

До того ж, згідно Конституції України, органи державної влади та їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі і в межах визначених повноважень. Однак положення про Мінагрополітики не визначає повноваження міністерства щодо затвердження порядку проведення конкурсу з визначення підприємства, який здійснює обов'язковий технічний контроль машин, а положення про Держсільгоспінспекцію не визначає повноваження інспекції по проведенню конкурсу по визначенню такого підприємства.