ua en ru

УКАБ: 70% аграріїв проти запровадження ринку земель с/г призначення у 2016 р

УКАБ: 70% аграріїв проти запровадження ринку земель с/г призначення у 2016 р Фото: майбутнє української землі під питанням

Тільки 13% опитаних підтримують ідею продажу земель сільгосппризначення в Україні

Абсолютна більшість сільськогосподарських виробників виступають проти скасування мораторію на продаж землі в Україні. Про це повідомили у прес-службі асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" з посиланням на результати опитування, проведеного серед сільгоспвиробників агентством AgriSurvey у травні 2015 року.

56% аграріїв проти ринку землі як такого, ще 14% вважають, що ринок землі варто вводити, але не зараз, тільки 13% опитаних підтримують ідею продажу земель сільгосппризначення в Україні, тоді як інші 17% аграріїв не змогли відповісти на дане запитання.

За даними дослідження, основними причинами негативного ставлення до продажу землі є недовіра до державних органів влади через їхню високу корумпованість, брак коштів для придбання землі і страх перед конкуренцією з аграрними холдингами. Так, 26% сільськогосподарських виробників вважають, що вводити ринок землі "ще зарано". На їхню думку, перш ніж дозволяти продаж землі, необхідно зменшити корупцію серед органів державної влади та стабілізувати політичну та економічну ситуацію у країні.

Найближчі 10-15 років аграрії таких реформ не очікують. Негативне ставлення до продажу землі також пов'язане з неготовністю купувати землі через брак коштів (особливо недоступність зовнішнього фінансування). Так, 57% сільгоспвиробників зазначили, що не готові купувати землю сільгосппризначення у разі зняття мораторію у 2016 році.

Крім того, ставлення до зняття мораторію формується і досить поверховим знанням про ринок землі: 25% сільгоспвиробників не знають, якою має бути ціна на землю у разі її продажу, 17% опитаних аграріїв вважають, що земля має коштувати до 5000 доларів за гектар, з них 9% вважають 1000 доларів гідною ціною за 1 гектар.

"За півроку до припинення дії мораторію на продаж землі в Україні немає ні соціальних, ні інфраструктурних, ні законодавчих передумов для запровадження ринку землі в Україні. Складається ситуація, у якій аграрії виступають проти зняття мораторію на продаж землі, оскільки вони не довіряють чиновникам і не вірять в ефективність системи регулювання ринку землі за їхню корумпованість. З іншого боку, за більш сприятливої фінансової ситуації, що включає в себе як доступність аграрних кредитів, так і економічну стабільність, сільгоспвиробники були б більш лояльно налаштовані до вирішення продажу землі. Якщо держава має намір дозволити продаж землі сільгосппризначення у 2016 році, вона має забезпечити ефективний контроль ринку землі, грунтовно підійти до аналізу вартості земель, а також залучати аграріїв до обговорення та написання земельної реформи з метою врахування їх позиції, а також для їх інформування про механізми і перспектив ринку землі в Україні", - зазначив генеральний директор УКАБ Тарас Висоцький.

Нагадаємо, Міністерство аграрної політики та продовольства України виступає за передачу сільгоспземель в управління місцевій владі.