ua en ru

Кримінальна відповідальність за корупцію має передбачати не менше року, - Луценко

Кримінальна відповідальність за корупцію має передбачати не менше року, - Луценко Фото: Юрій Луценко (facebook.com/gp.gov.ua)

Луценко наголосив на необхідності відсторонення від посад підозрюваних у вчинені корупційних злочинів

За корупційний злочин кримінальна відповідальність має передбачати не менше року. Про це заявив генеральний прокурор Юрій Луценко у ході брифінгу щодо підсумків роботи ГПУ за 2017 рік.

Статистика свідчить, що менше 10% від засуджених корупціонерів отримують реальну міру покарання. Саме тому ми ініціюємо перед законодавцем наступні зміни. По-перше, посилення кримінальної відповідальності за одержання або надання хабара, незаконне збагачення. За вчинення будь-якого корупційного злочину кримінальна відповідальність має передбачати не менше одного року в’язниці", - заявив Луценко.

Крім того, Луценко наголосив на необхідності відсторонення від посад підозрюваних у вчинені корупційних злочинів на час проведення розслідування.

"По-друге, дуже важливо внести законодавчі зміни до КПК України з тим, аби суди автоматично відсторонювали корупціонерів від посад при обранні їм запобіжних заходів. По-третє, ми ініціюємо запровадити в законодавстві норму, що постановлення суддею рішення про призначення корупціонеру покарання менш тяжкого, ніж позбавлення волі, вважатиметься завідомо неправосудним", - додав він.

Нагадаємо, раніше Луценко повідомляв, що за минулий рік було винесено майже 1,7 тис. судових вироків щодо корупціонерів.

"1692 вироки по корупційних справах було прийнято у судах (у компетенції ГПУ, - ред.). Ця цифра більша втричі, ніж у попередні роки. Це більше ніж у Румунії, Польщі, будь-якій країні ЄС. Сподіваюся, що наші колеги із НАБУ дадуть гідну відповідь у формі вироків…Якщо САП і НАБУ дадуть відповідь - країна зміниться", - повідомляв Луценко.