ua en ru

УФС пропонує ветувати закон про нові правила страхування ТЗ

Українська федерація страхування (УФС) повідомила в п'ятницю, 23 березня, про підготовку прохання до Президента Віктора Януковича про ветування прийнятого 15 березня законопроекту N9462 про перегляд правил обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності автовласників (ОСЦПВ). Про це повідомляє видання "Комерсант-Україна".

Асоціацію не влаштовує схвалена норма про створення при МТСБУ фонду забезпечення страхових виплат за рахунок премій від "автоцивілки" (за винятком внесків в інші фонди, перестрахування, витрат на ведення справи і коштів, сплачених за договорами страхування). Призначення фонду - гарантувати майбутні виплати компаній.

Розмір відрахувань буде визначено в положенні про фонд, він не зможе перевищувати рівень збитковості, що розраховується МТСБУ. При фактичній збитковості в 30% та інших витрат у 20% компаній будуть відраховувати до фонду 50% премій (за 2011 р. від ОСАЦВ отримано 2,2 млрд грн).

Положення про діяльність усіх діючих і нових фондів буде стверджувати координаційний комітет МТСБУ, а не президія, як зараз. До складу координаційного комітету зараз входять три представники від профільного комітету Верховної Ради, один представник від Нацкомфінпослуг і чотири страховика. УФС не схвалює таке втручання в господарську діяльність страховиків. "Управління цими коштами фактично буде здійснюватися без участі страховиків. Більш того, компанії не зможуть формувати резерви за правилами Нацкомфіпослуг.

Міжнародні аудитори стануть відносити такі відрахування до дебіторської заборгованості, і компаніям доведеться додатково шукати кошти для резервів",- вважає президент УФС Олександр Завада.

Серед іншого, в УФС вважають за необхідне скасувати норму про фінансування МТСБУ за рахунок 1% зібраних премій. "Цей відсоток актуальний лише в поточному році. По мірі зростання ринку, частка фінансування МТСБУ в зібраних преміях буде знижуватися, як це було і в попередні роки. Витрати повинні відповідати завданням",- упевнений Завада.

Також пропонується, щоб норми про збільшення страхових виплат поширювалися тільки на договори, укладені після вступу в силу закону. "Розмір виплат буде щорічно збільшуватися на 400 млн грн. Це повинно бути враховано в тарифі і передбачено новими договорами. Якщо ці норми будуть застосовуватися до старих договорів, то додаткові виплати, під які не були отримані премії і сформовані резерви, складуть 200 млн грн. Це може ускладнити ситуацію, а для когось й зовсім стане приводом для банкрутства",- упевнений він.