ua en ru

Вчені створили штучний океан для перевірки космічної субмарини

Вчені створили штучний океан для перевірки космічної субмарини Фото: NASA (wikipedia.org)

NASA планує запустити справжню підводний човен в моря Титану в найближчі 20 років

Дослідники з Університету штату Вашингтон, США створили штучний океан для перевірки космічної підводного човна на супутнику Сатурна. Субмарину планують відправити в космос протягом 20 років, повідомляє Phys.org.

"Дослідники з Університету штату Вашингтон працюють з NASA, щоб визначити, як підводний човен може працювати на Титані, найбільшому супутнику Сатурна і другому за величиною в Сонячній системі. Космічне агентство планує запустити справжню підводний човен в моря Титану в найближчі 20 років", - йдеться в повідомленні.

Наголошується, що Титан представляє особливий інтерес для дослідників, тому що він, як і Земля, містить рідину. Його поверхня включає в себе океани, річки і хмари, і, як і на землі, дощ. Тільки замість води гідрологічний цикл заснований на метані.

Майбутня субмарина повинна працювати автономно. Корабель буде вивчати атмосферні і океанічні умови, переміщатися по поверхні, та під поверхнею океанів.

Ян Річардсон, який очолив проект по відтворенню океанів Титану в умовах Землі, перевірив, як невелика нагріта машина може працювати в таких умовах. З'ясувалося, що, якщо помістити нагріту машину води супутника, виникнуть бульбашки азоту.

Дослідники зняли відеоматеріал з етан-метановим дощем і снігом. Група також вивчила температури замерзання для озер метану і етану і визначила, що з-за невеликої кількості азоту в рідині, озера замерзають при більш низьких температурах, ніж очікувалося.

"Це дуже важливо. Це означає, що нам не потрібно турбуватися про айсберги", - сказав Річардсон.

Нагадаємо, запущений на Марс авто Tesla зареєстрували в базі NASA як космічний корабель.