ua en ru

Вчені-конституціоналісти розроблять пропозиції про внесення змін до Конституції України

Для відновлення легітимності Конституції України чинний текст якої на сьогодні є результатом рішень, деякі з яких були прийняті з порушеннями процедури конституційних змін, потрібно провести конституційну реформу. Про це йде мова у зверненні науковців-конституціоналістів та громадських експертів до Верховної Ради та суспільства.

Науковці та експерти наголошують на необхідності вдосконалення конституційних положень у кількох напрямках.

"У Конституції потрібно належним чином втілити модель змішаної республіки. Це зробить неможливою узурпацію влади будь-ким з вищих посадових осіб держави і забезпечить єдність державної політики", - стверджують експерти.

Також вони повідомляють про необхідність змінити порядок формування Вищої ради юстиції та порядок призначення суддів на посади, привести статус прокуратури у відповідність до європейських стандартів та внести деякі інші зміни.

Активісти наполягають на необхідності закладення конституційних основ для реформи місцевого самоврядування та децентралізації влади. "Місцеві державні адміністрації не повинні бути виконавчими органами рад, але мають здійснювати нагляд за дотриманням законів органами місцевого самоврядування", - відмічають експерти.

Також науковці наголошують на прозорому, відкритому та професійному проведенні конституційної реформи, яка має готуватися політично незаангажованими фахівцями за участю політиків, а не навпаки.

"Законопроект про внесення змін до Конституції повинен бути підготовлений до президентських виборів в Україні 25 травня, щоб суспільство розуміло, які повноваження отримає майбутній Президент", - відзначили вони.

Эксперти зобов'язались підготувати в найкоротші строки пропозиції щодо проекту Закону про внесення змін до Конституції України та представити його Верховній Раді України та всьому суспільству.