ua en ru

Вчені винайшли метод безконтактної зарядки рухомих електромобілів

Вчені винайшли метод безконтактної зарядки рухомих електромобілів Фото: електромобіль

Вчені винайшли новий спосіб бездротової передачі електроенергії на відстані

Вчені Стенфордського університету в Сполучених Штатах Америки винайшли новий спосіб бездротової передачі електроенергії на відстані. Про це повідомляє наукове видання Nature.

"Вчені винайшли новий спосіб бездротової передачі електроенергії на відстані, який дозволить живити рухомі пристрої, зокрема, електромобілі", - йдеться в повідомленні.

Згідно з інформацією видання, розвиток бездротової передачі без випромінювання також дозволить прокласти шлях до реальних додатків, таких як бездротове живлення імплантованих медичних пристроїв, проте залишається принциповим завданням створити бездротову систему передачі енергії, в якій ефективність передачі буде стійкою до змін умов експлуатації

Так, ранні досліди по бездротовій передачі електрики проводилися з використанням вузького пучка мікрохвиль (НВЧ-випромінювання), однак при цьому потрібно відстежувати місце розташування приймача. В даний момент вчені вивчають неизлучательный метод, заснований на магнітному резонансі, при якому однак приймач повинен знаходитися близько до джерела.

Цю проблему вчені вирішили шляхом створення схеми з двох резонаторів у вигляді котушок провідника діаметром 58 сантиметрів. У резонатор, який є джерелом переданої електроенергії, включили підсилювальний елемент. Це дозволило без втрат передати електричний струм на другу котушку, яка віддалялася від неї на 20-70 див. Зазначається, що енергії вистачило на живлення однієї світлодіодним лампочки.

Вчені підкреслюють, що при успішному розвитку технології, машину не доведеться зупиняти. Котушка індуктивності внизу автомобіля зможе отримувати енергію від інших котушок, вбудованих в дорогу.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що японська корпорація Toyota припинила своє ділове партнерство з американською компанією Tesla, продавши свою частку в розробки американського електромобіля.