ua en ru

Учасники сесії Ради керуючих МАГАТЕ можуть розглянути ядерне питання Сирії

У Відні у понеділок відкрилася сесія Ради керуючих Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), учасники якої, можливо, сконцентрують свою увагу на ядерному питанні Сирії, так як у недавній доповіді організації йдеться, що сирійський об'єкт, знищений Ізраїлем у 2007 році, по всій ймовірності, був ядерним реактором, будівництво якого наближалося до кінця, повідомляє "Сіньхуа".
Генеральний директор МАГАТЕ Юкія Амано на церемонії відкриття форуму заявив, що агентство буде продовжувати контакти з Дамаском в цілях сприяння вирішенню цього питання, який довгий час залишається відкритим. Затягування цього процесу нікому не принесе вигоди, підкреслив він.
Як стало відомо, деякі країни готові звернутися до МАГАТЕ з проханням прийняти резолюцію, яка засуджує Сирію за невиконання своїх зобов'язань перед РБ ООН і таємну реалізацію ядерної програми. США та інші держави Заходу, можливо, навіть зажадають передати це питання на розгляд РБ ООН.
Крім сирійського питання, темами обговорення учасників сесії Ради керуючих МАГАТЕ стануть іранське ядерне досьє, денуклеаризація Корейського півострова, а також аварія на японській АЕС.