ua en ru

Учасники руху " Захопи Уолл-Стріт" в США зняли блокаду з порту в Окленді

Учасники руху "Захопи Уолл-Стріт" в США зняли блокаду з порту в каліфорнійському м. Окленд, робота термінала частково відновлена, передає Associated Press з посиланням на офіційних представників порту.
За їх словами, в даний час співробітники підприємства повертаються на свої робочі місця.
Раніше повідомлялося, що на портову територію прорвалися кілька тисяч учасників руху, в результаті чого робота морського терміналу була повністю порушена.
Порт Окленда - п'ятий за завантаженістю в США.
Напередодні в Окленді пройшла масова акція протесту за участю кілька тисяч людей, протестуючі також намагалися організувати загальний страйк.
Наприкінці жовтня під час протестів в Окленді поліцейський завдав травму 24-літньому Скотту Олсену - ветерану бойових дій в Іраку. Ця подія викликала широкий громадський резонанс в американському суспільстві, яке піддало поліцію критиці за невиправдану жорстокість.
Акції руху "Захоплення" почалися в м. Нью-Йорк під гаслом "Захопи Уолл-Стріт", з перших днів демонстранти зустріли рішучу відсіч з боку поліції, яка масово затримувала демонстрантів, не допускаючи збільшення числа учасників протестів.
Незабаром хвиля протестів під гаслом "Захоплення" накрила світ в глобальному масштабі. Протести проти отримання надприбутків великими компаніями і банками пройшли в Німеччині, Франції, Великобританії. У столиці останньої протестуючим так і не вдалося прорватися на площу перед будівлею Лондонської фондової біржі, і вони закріпилися в сквері біля собору Св. Павла, який був змушений закритися. Варто зазначити, що останній раз цей храм закривався, коли місто бомбила авіація гітлерівської Німеччини. Найбільш лютий опір зустріли поліцейські італійської столиці: на тлі заходів бюджетної економії мирна демонстрація в Римі швидко переросла у безлади. Їх учасники спалили декілька поліцейських машин і протягом майже 10 годин утримували одну з центральних площ міста.