ua en ru

Збитки "Укрзалізниці" від пасажирських перевезень у 2009 р. становлять понад 5,2 млрд грн.

Збитки "Укрзалізниці" від пасажирських перевезень у 2009 р. становлять понад 5,2 млрд грн, у тому числі від приміських - 2,6 млрд грн, повідомляє прес-служба "Укрзалізниці".

У 2009 р. залізниці України перевезли 490 млн пасажирів.
"Однією із основних причин збитковості пасажирських перевезень є пільгові перевезення, які недостатньо фінансуються з бюджету", - йдеться в повідомленні.
У 2009 р. бюджетами всіх рівнів на компенсацію за пільгові перевезення було передбачено 136,2 млн грн. Залізницями перевезено пільгових категорій громадян на суму 509,9 млн грн, що майже в 4 рази більше від суми, передбаченої бюджетом.
Загалом компенсації отримано лише 164,7 млн грн., що становить 32,3% від суми наданих послуг.
Значні кошти залізниці недоотримують за перевезення студентів та учнів професійно-технічних навчальних закладів. У державному бюджеті видатки на їх компенсацію із року в рік передбачаються в розмірі не більше 38,3 млн грн. Також скрутною залишається ситуація із компенсацією за перевезення дітей віком від 6 до 14 років. Видатки у державному бюджеті на покриття зазначених витрат не передбачаються взагалі. Вже протягом п'яти років залізниці надають пільговий проїзд дітям віком від 6 до 14 років за свій рахунок.
Якщо аналізувати надання послуг за перевезення пільгових категорій громадян з 2001 р., то вони збільшилися більш ніж у чотири рази, а компенсація за надані послуги залишилася майже на одному рівні.