ua en ru

Збитки України від молдавських квот на м'ясо-молочну продукцію можуть становити 1,5 млн доларів

Збитки України від молдавських квот на м'ясо-молочну продукцію можуть становити 1,5 млн доларів Фото: збитки України від введених Молдовою квот на імпорт м'ясо-молочної продукції можуть становити 1,5 млн доларів

В цілому через молдавську політику Україна може втратити 1,9 млн доларів

Українські аграрії можуть втратити близько 1,5 млн доларів від введення молдавських квот на молоко і м'ясо. Про це свідчать дані дослідження експертів Української аграрної конфедерації (УАК).

Уряд Республіки Молдова ухвалив нові квоти на м'ясо-молочну продукцію з травня по грудень 2016 року.


Згідно з даними Держстату, за аналогічний період 2015 року Україною було експортовано в Молдову товарів на суму близько 22,4 млн доларів, з них продукції агро-промислового комплексу - на 18,2 млн доларів, що становить 81,4% від загальної суми.

Результати дослідження УАК показали, що в умовах квот українські аграрії втратять 1,5 млн доларів, що складає близько 11,3% доходів від експорту м'ясо-молочної продукції в Молдову.

У цілому, Україна як експортер може втратити 1,9 млн доларів через молдавську політику. Для вітчизняних виробників товарів ринок Молдови більше не буде цікавий.

Нагадаємо, Кабінет міністрів Молдови ввів мита на українську м'ясо-молочну продукцію і цемент, тимчасово виключивши ці товари з режиму вільної торгівлі. Пізніше Україна і Молдова домовилися обговорити проблеми, що виникли у зв'язку з введеними молдовськими митами на імпорт української продукції.