ua en ru

Збитки від проведення Євро-2012 можуть скласти близько 6-8 млрд дол., - експерти

Економічні очікування від Євро-2012 можуть не виправдатися. Про це говориться в опублікованому аналітичною групою Da Vinci AG звіті Ukrainian Economic Trends Forecast на 2012 р.

У звіті наголошується, що збитки від проведення чемпіонату можуть скласти близько 6-8 млрд дол. "Ці гроші навряд чи зможуть повернутися в економіку країни в середньостроковій перспективі", - говориться в документі. При цьому аналітики наводять дані економічного розвитку країн з нерозвиненою інфраструктурою, які приймали заходи подібного рівня з 2002 по 2010 рік, що свідчать про подібну тенденцію.
У звіті підкреслюється, що проведення спортивного заходу подібного масштабу уповільнює зростання ВВП в кварталі проведення змагань, а потім в більшості випадків призводить до його уповільнення або падіння. При цьому показники зростання ВВП до чемпіонату завжди вищі, ніж показники ВВП після нього. "Вважаємо, що саме така динаміка буде характерна для України. Ми також ставимо під сумнів позитивний іміджевий ефект для економіки країни від проведення Євро-2012 в середньостроковій перспективі і довговічність інфраструктурних придбань країни", - говориться в звіті.
Нагадаємо, на Євро-2012 Україна зіграє в одній групі з Англією, Швецією і Францією.