ua en ru

Вбивство Захарченко: усі подробиці

Вбивство Захарченко: усі подробиці Фото: Олександр Захарченко (vk.com id26155524)

В СБУ підтвердили смерть Захарченко в результаті вибуху

Увечері 31 серпня стало відомо про те, що ватажок самопроголошеної ДНР Олександр Захарченко смертельно поранений в результаті вибуху в центрі Донецька. В СБУ підтвердили цю інформацію. Крім того, поранення отримав соратник Захарченко Олександр Тимофєєв. Все, що відомо на даний момент, фото з місця події - у матеріалі РБК-Україна.

Що сталося

У місцевих ЗМІ з'явилася інформація про те, що в результаті вибуху в Донецьку ватажок самопроголошеної ДНР Захарченко отримав смертельне поранення. Інцидент стався в центрі міста в кафе на бульварі Пушкіна. Повідомляється також, що його резиденція знаходиться в декількох сотнях метрів від місця події.

Вбивство Захарченко: усі подробиці
Вбивство Захарченко: усі подробиці

Фото: місце вибуху в Донецьку (twitter.com donetsk62ua)

Керівник апарату СБУ Ігор Гуськов підтвердив, що в результаті вибуху Захарченко загинув. Однак більше ніяких подробиць на даний момент не повідомляється.

Крім того, загибель підтвердила і прес-секретар ватажка так званої ДНР Олена Алексєєва. Також вона сказала, що найближчим часом буде проведена прес-конференція.

На даний момент в'їзд в Донецьк, а також виїзд закриті. У місті запровадили надзвичайний стан. У той же час, в прес-центрі ООС заявили, що всі КПВВ на Донбасі працюють у штатному режимі.

Також ЗМІ повідомляють, що в школах Донецька скасували перший дзвінок.

Хто ще постраждав

У свою чергу, російські ЗМІ повідомляють, що в результаті вибуху отримав поранення соратник Захарченко "глава міністерства податків і доходів ДНР" Олександр Тимофєєв. Зараз територію оточила поліція, а на місці знаходяться декілька карет швидкої допомоги.

Крім того, повідомляється про 11 постраждалих, серед яких дитина.

Вбивство Захарченко: усі подробиці
Вбивство Захарченко: усі подробиці

Фото: кафе, де стався вибух (twitter.com vesti_news)

Хто причетний до вбивства

Незабаром з'явилася інформація про те, що в Донецьку були затримані нібито "українські диверсанти", яких підозрюють у вбивстві Захарченко.

Як повідомляють російські ЗМІ, в РФ порушили кримінальну справу за статтею 361 "акт міжнародного тероризму".

Вбивство Захарченко прокоментував президент РФ Володимир Путін.

"Підле вбивство Олександра Захарченко - це ще одне свідчення: ті, хто вибрав шлях терору, насильства, залякування, не хочуть шукати мирне, політичне рішення конфлікту, не хочуть вести реальний діалог з мешканцями південно-сходу, а роблять небезпечну ставку на дестабілізацію ситуації, на те, щоб поставити народ Донбасу на коліна. Цього в них не вийде", - заявив він.

В коментарі РБК-Україна прес-секретар СБУ Олену Гітлянську повідомила про те, що на думку служби, "це їх міжусобні війни".

Георгій Лою назвав РБК-Україна дві імовірні причини, по яким міг бути убитий Захарченко. Перша - це їх особисті розборки між собою, боротьба за фінансові потоки. А друга - Росія знищує ватажків так званих ДНР і ЛНР.

Що відбувається в Донецьку

Повідомляється, що після вбивства Захарченко по всьому відбуваються масові затримання людей. На даний момент відомо про 8 таких випадках. За словами регіонального координатора Омбудсмена в Донецькій і Луганській областях Павла Лисянського, "затримання вже були на вулицях Бульвар Пушкіна, Артема, Комсомольський проспект, Площа Леніна, р-н Драматичного театру, проспект Гурова, Університетська".

Вбивство Захарченко: усі подробиціКрім того, російські ЗМІ пишуть про те, що тимчасово виконувати обов'язки глави самопроголошеної ДНР буде "перший віце-прем'єр Дмитро Трапезников.