ua en ru

Вбивство Вороненкова: подробиці

Вбивство Вороненкова: подробиці Фото: Денис Вороненков ("УНІАН")

Вбивство Дениса Вороненкова, екс-депутата Держдуми РФ, відбулося в Києві

Вбивство Дениса Вороненкова, екс-депутата Державної Думи Росії відбулося вчора, 23 березня, в Києві. Детальніше - в матеріалі РБК-Україна.

24 березня

Вбивство Вороненкова: в МВС назвали подробиці особистості кілера

Подробиці про особу вбивці Дениса Вороненкова розповіли в Міністерстві внутрішніх справ України. Про це написав радник глави МВС Антон Геращенко у своєму Facebook.

Зокрема, Герщанко повідомляє, що вбивцю звуть Павло Паршов, в Україні він був приватним підприємцем без особливого успіху. У 2011 році був оголошений в розшук за економічні кончини. У лютому 2015 року його перетнув кордон України прийшовши пішки через один з КПП на кордоні з Білоруссю.В Росії паршов пройшов курс спеціального навчання в школі для диверсантів, яка була створена ще за часів НКВС.

"Йому було поставлено завдання, впровадитися в один з підрозділів збройних сил або Національної гвардії, бажано має гучне ім'я в суспільній свідомості і робити вигляд, що він звичайний солдат", - написав Геращенко. За його словами, з Нацгвардії Паршов звільнився в серпні 2016 року, після чого чекав команди з Москви.

"Вчора він її отримав, а сьогодні виконав, забравши з собою в могилу Дениса Вороненкова. Слідство перевіряє всі обставини підготовки і організації вбивства колишнього депутата Державної Думи, громадянина України Дениса Вороненкова. За минулі з моменту вбивства години, слідству вже відомо багато", - сказав він.

З'явилося відео моменту вбивства Вороненкова

З'явилося відео моменту вбивства Дениса Вороненкова, екс-депутата Державної думи Російської Федерації. Відповідне відео надали РБК-Україна джерела в слідчих органах.

Відзначимо, в рамках розслідування вбивства Вороненкова призначений ряд судово-медичних і балістичних експертиз. Вбивство розслідуватиме прокуратура Києва.

Зараз в кримінальному провадженні, розпочатому за п.1 ч.2 ст. 115 КК України, створена міжвідомча слідча група з числа слідчих столичної прокуратури та Національної поліції України, а також визначена група процесуальних керівників, також до розслідування залучено оперативні співробітники Служби безпеки України.

23 березня

Стало відомо, що вчора в 11:40 в центрі Києва невідомі розстріляли з автоматів двох людей на розі вулиць Пушкінської та бульвару Шевченка.

Інцидент стався в 11:40 біля готелю Premier Palace в центрі столиці.

"Один з розстріляних загинув, іншого з вогнепальними пораненнями "швидка" везе до лікарні", - зазначають у повідомленні.

altaltaltaltaltaltaltaltalt

Фото: вбивство Вороненкова

Чоловіком, якого застрелили сьогодні в центрі Києва, виявився колишній депутат Державної думи Росії Денис Вороненков. Про це повідомив нардеп Дмитро Білоцерковець в Facebook з посиланням на своїх помічників.

Відео містить сцени насильства, не рекомендується до перегляду неповнолітнім.

"Убитий годину тому біля готелю Прем'єр Палац (розстріляли) за попередньою інформацією колишній депутат російської держдуми Вороненков Денис, який прийняв українське громадянство і дав свідчення проти Януковича", - написав Білоцерківець.

Цю інформацію також підтверджує глава поліції Києва Андрій Крищенко.

"Була перестрілка близько 40 хвилин тому. Охоронець загиблого поранив нападника, а нападник ще поранив охоронця, крім того, що убив одну людину. Особа загиблого встановлена. Це колишній депутат Держдуми РФ", - сказав Крищенко.

Вбивство Вороненкова: на місці події працює слідча група

На місці вбивства Дениса Вороненкова працює слідча група поліції. про це повідомили РБК-Україна в прес-службі ГУ НП в Києві.

"Попередньо встановлено, що чоловік з охоронцем вийшли з готелю: невідомий відкрив вогонь. В результаті один чоловік загинув, його охоронець отримав поранення, але при цьому ранив стрілка", - відзначають в поліції.

Пораненими чоловіками займаються в лікарні. Повідомлення про стрілянину надійшло до чергової частини столичної поліції від перехожих. На місці події працює слідчо-оперативна група. Поліція з'ясовує усі обставини.

На місці вбивства також працюють слідчі Служби безпеки України (СБУ). Про це повідомив глава СБУ Василь Грицак.

Екс-депутат Держдуми Ілля Пономарьов заявив, що вбитий в центрі Києва також колишній колишній депутат російського парламенту Денис Вороненко йшов на зустріч з ним. Про це Пономарьов написав на своїй сторінці в Facebook.

Вбивство Дениса Вороненкова поліція назвала замовним

Вбивство колишнього депутата російської Держдуми Дениса Вороненкова в центрі Києва є замовним, поліція розглядає цю версію як першочергову. Про це заявив начальник поліції Києва Андрій Крищенко.

"Це перша версія, яка зараз розглядається, враховуючи особу потерпілого, його діяльність і сам спосіб вчинення злочину", - повідомив Крищенко.

За його словами, поранені в ході стрілянини нападник і охоронець Вороненкова знаходяться в лікарні під охороною. У той же час нардеп Антон Геращенко теж заявив про замовний характер вбивства.

"Це замовне політичне вбивство, зроблене з метою залякування всіх тих російських депутатів і чиновників, хто спробує втекти з Росії на Захід чи в Україні та розповісти правду про те, як функціонує російський каральний апарат", - зазначив Геращенко.

Він також припустив, що Вороненкова вбили "в помсту за те, що він і його дружина дали правдиві свідчення про те, як готувалася анексія Криму та напад на Донбас".

Народний депутат Володимир Ар'єв на своїй сторінці в Twitter написав, що "вбивством Вороненкова Кремль хоче попередити всіх росіян: плата за свободу - смерть".

У Держдумі РФ вбивство Вороненкова назвали провокацією з боку України

Вбивство Дениса Вороненоква в Держдумі РФ назвали провокацією українських спецслужб.

Депутат Держдуми РФ Євген Ревенко заявив, що у вбивстві в центрі Києва екс-депутата ДД РФ Дениса Вороненкова все вказує на провокацію українських спецслужб.

"Хочу зробити наступне припущення. Все вказує на те, що ми маємо справу з цинічною і жорстокою провокацією українських спецслужб. Почерк досить знайомий", - сказав Ревенко.

Він додав, що після вбивства Вороненкова його вдові Марії Максаковій загрожує небезпека.

"Родова риса української влади - ліквідація помітних політичних діячів і журналістів ... Думаю, що смертельна небезпека нависла над Марією Максаковою", - заявив Ревенко.

Він також порадив Максаковій попросити захисту в посольстві Росії.

Луценко назвав вбивство екс-депутата Держдуми "стратою"

Генеральний прокурор України Юрій Луценко прокоментував вбивство Дениса Вороненкова - одного зі свідків, що проходять по справі про держзраді екс-президента України Віктора Януковича.

"Серед білого дня в центрі Києва був застрелений екс-депутат Держдуми Росії Денис Вороненков, який надав слідчим військової прокуратури надважливі свідчення у справі. Це була звична для Кремля показова страта свідка", - написав луценко в Facebook.

Цинічне вбивство одного із свідків, що проходить по справі держради екс-президента Януковича. Серед білого дня в центрі ...

Опубліковано Юрієм Луценком 23 березень 2017 р.

Він додав, що Вороненков є не єдиним свідком з числа російських чиновників. Також він зазначив, що закон передбачає додавання в судовому слідстві свідчень Вороненкова, даних під письмовий протокол.

Вбивство Вороненкова: Порошенко провів нараду з силовиками

Вбивство Дениса Вороненкова в центрі Києва є актом державного тероризму з боку Росії.

Про це на нараді з керівниками силових відомств заявив президент України Петро Порошенко, передає в Facebook його прес-секретар Святослав Цеголко.

"Людина лукавого вбивство в центрі Києва Ігоря Вороненкова - це акт державного тероризму з боку Росії, яку він був змушений покинути через політичні міркування. Явний почерк російських спецслужб раніше неодноразово проявлявся в різних європейських столицях", - заявив Порошенко.

Він зазначив, що Вороненков був одним з головних свідків російської агресії проти України і, зокрема, ролі колишнього президента Віктора Януковича щодо введення в Україні російських військ.

"Вважаю невипадковим, що вбивство сталося в один день з диверсією в Балаклії на Харківщині", - додав Порошенко.

Охорону свідків у справі Януковича посилять

Після вбивства Дениса Вороненкова охорону екс-депутата Держдуми РФ Іллі Пономарьова посилять. Про це заявила прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган.

"Думаю, це питання зараз буде розглядатися як можна швидше, тому що ми не можемо втрачати свідків. Я думаю, що буде посилено охорону і Іллі Пономарьова", - заявила Сарган.

Радник міністра внутрішніх справ Ілля Ківа також повідомив, що буде посилено охорону з метою дотримання безпеки всіх осіб, які перебувають в судовому процесі у справі про держзраді Януковича.

"Всі дії, які повинні бути здійснені, вони відбуваються. Зараз охорона виставлена. Лікарі виконують свою роботу. Всі працюють. Зараз буде і переглянуто, і посилено охорону з метою дотримання безпеки всього осіб, які перебувають в цьому процесі (у справі Януковича, - ред.), - заявив Ківа.

Юрій Луценко заявив, що під охорону візьмуть дружину Вороненкова Марію Максакову.

За фактом вбивства Вороненкова відкрито провадження

За фактом вбивства Дениса Вороненкова ГПУ відкрила кримінальне провадження. Про це повідомила РБК-Україна Лариса Сарган у четвер, 23 березня.

"Вони (показання - ред.) будуть використані на законних підставах в судовому розгляді справи, як передбачено законом. Він (Денис Вороненко - ред.) давав ці свідчення, все занесено в письмових протокол, засвідчені його підписом", - сказала Сарган.

"Звичайно. Це наш свідок, провадження відкрито ... це наш свідок", - додала Сарган, відповідаючи на питання про участь ГПУ в розслідуванні вбивства Дениса Вороненкова.

У Кремлі прокоментували вбивство Дениса Вороненкова

Заяви про російський слід у вбивстві Дениса Вороненкова в Кремлі вважають абсурдними. Про це заявив прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков.

"Ми вважаємо, що будь-які вигадки, які вже звучать про горезвісний російський слід, є абсурдними", - сказав Пєсков журналістам.

Як заявив Пєсков, що трапилося говорить про те, що українська сторона не змогла забезпечити безпеку Вороненкова.

"Сподіваємося, що вбивця і ті, хто стояв за цими діями, будуть виявлені", - сказав Пєсков.

Тіло Вороненкова відвезли з місця вбивства

Тіло убитого Дениса Вороненкова відвезли з місця вбивства, де тривають слідчі дії.

"Тіло Вороненкова забрали. Нещодавно прибула на місце трагедії його дружина. На місце події під'їжджали також Юрій Луценко, Анатолій Матіос та Василь Грицак. Вони хвилин 15-20 знаходилися всередині готелю. Потім - поїхали", - йдеться в повідомленні ЗМІ.

Згідно з інформацією видання, на місці події залишився глава столичної поліції Андрій Крищенко, українські та іноземні журналісти.

Охоронці готелю, біля якого стався інцидент, запевнили, що ніякого відношення до депутата вони не мають. Депутат, за їхніми словами, просто йшов повз.

Пізніше тіло Вороненкова направили на судово-медичну експертизу.

Вбивство Вороненкова: Луценко назвав дві версії

Генеральний прокурор України Юрій Луценко повідомив, що у слідства є дві версії вбивства Дениса Вороненкова. Про це він заявив під час брифінгу в четвер, 23 березня, передає кореспондент РБК-Україна.

"У нас є 2 версії ... як версія вбивства, як свідка у справі Януковича, так і, як свідка контрабанди ФСБ російської федерації під прикриттям президента Російської Федерації. Справа з Національної поліцій, яке моїм рішенням передано в прокуратуру міста Києва, очолює слідство генерал Кононеко ", - розповів Луценко.

Луценко повідомив, що у вбивці Вороненкова наскрізне поранення в голову, він на межі смерті. Він додав, що кілера підвозила машина Daewoo. Також повідомляється, що охоронець Вороненкова поранений в область серця, він співпрацює зі слідством.

Генпрокурор додав, що Вороненков перебував під державною охороною українських спецслужб.

На місці вбивства вилучили докази

На місці вбивства Дениса Вороненкова вилучено близько 20 гільз, пістолет ТТ, охоронець стріляв з "Стєчкіна". Про це в ході брифінгу заявив Луценко, передає кореспондент РБК-Україна.

"На місці події вилучено близько 20 гільз, вилучено пістолет кілера ТТ. Також був задіяний пістолет охоронця "Стєчкіна", - заявив Луценко.

Поліція також вилучила записи з камер відеоспостереження, на яких зафіксовано момент вбивства Дениса Вороненкова.

Про це заявив речник МВС Артем Шевченко.

"Це дуже жваве місце в центрі нашої столиці. Перехрестя обладнаний декількома відеокамерами. Ці записи вже вилучено. На них зафіксовано момент злочину", - говорить Шевченко.

Він також висловив переконання, що відеозаписи допоможуть повністю розкрити злочин.

"Принаймні всі первинні дані про злочин є", - підсумував Шевченко.

Автомобіль вбивць Вороненкова відстежують, - Луценко

Вбивцю Дениса Вороненкова підвозили спільники на автомобілі, заявив Юрій Луценко.

"Кілера підвозила машина Daewoo, зараз відслідковуємо її пересування за допомогою засобів, які фіксують рух машин", - сказав Луценко.

Він додав, що Вороненко отримав одну кулю в шию, дві в область обличчя, ще одну в живіт і помер на місці.

За словами генпрокурора, вбивця був професіоналом, який діяв на замовлення. Луценко додав, що кілер був озброєний пістолетом ТТ. Охоронець відстрілювався з пістолета АПС. Він отримав поранення в область серця, але поки живий і співпрацює зі слідством. На місці злочину було вилучено близько 20 гільз.

Вбивця Вороненкова помер в лікарні, - ЗМІ

Кілер, який скоїв вбивство Дениса Вороненкова, помер в лікарні. Про це повідомляє "Еспресо" з посиланням на джерела в правоохоронних органах.

У вбивці Вороненкова українське громадянство

Вбивця Дениса Вороненкова мав при собі службове посвідчення. Про це повідомив Юрій Луценко.

Зараз правоохоронці перевіряють його справжність.

"Його особа проходить перевірку, як і його документи. Документи були при ньому ... За документами - так (громадянин України - ред.). Зараз встановлюємо, чи справжні ці документи", - заявив Луценко.

Він висловив здивування тим, що кілер взяв з собою документи на злочин, а тому не виключає провокацію.

"Я рідко зустрічав кілера, який з собою брав би службове посвідчення. А він забрав його. Тому я і говорю про ймовірність нової "візитки Яроша", - зазначив Луценко.

"Я застерігаю вас, що будуть вкидання, щоб відвести слідство і громадську думку від оголошених нами версій. Я не сумніваюся, що будуть використані ймовірні "візитки Яроша" нібито на місці подій" - додав Луценко.

При померлому в лікарні вбивці Дениса Вороненкова виявили посвідчення учасника бойових дій, видане Національною гвардією України.

Про це РБК-Україна повідомило джерело в слідчих органах.

"При загиблому знайдено посвідчення учасника бойових дій, видане Нацгвардією", - повідомило джерело.

До вбивства Вороненкова може бути причетне ФСБ

До вбивства Дениса Вороненкова може бути причетний генерал Федеральної служби безпеки (ФСБ) Росії Олег Феоктистов. Про це на прес-конференції в Києві заявив Ілля Пономарьов.

Мотивом для вбивства Вороненкова могло послужити те, що екс-депутат Держдуми РФ нібито збирався зайнятися розслідуванням корупції в російських правоохоронних органах, заявив Пономарьов.

Відзначається, що Феоктистов до недавнього часу очолював службу безпеки "Роснєфті". До цього він обіймав посаду заступника начальника управління власної безпеки ФСБ Росії.

Російські спецслужби ведуть терористичну війну проти України, - БПП

Вбивство Вороненкова і вибухи в Балаклії в "Блоці Петра Порошенка" (БПП) назвали терористичними атаками на Україну. про це заявив нардеп від БПП Артур Герасимов.

"Інформація, якою я володію, говорить про дуже активну роботу російських спецслужб в Україні. Завдяки роботі Служби безпеки України багато спроб дестабілізації суспільно-політичної ситуації в Україні було попереджено.

Але сьогоднішні події: вбивство відомого російського політика в центрі Києва і підрив артилерійських складів в Балаклії Харківської області - це явні терористичні атаки на Україну", - сказав Герасимов.

Зюганов і Жириновський прокоментували вбивство Вороненкова

Вбивство Вороненкова лідер російської Ліберально-демократичної партії (ЛДПР) Володимир Жириновський вважає "кримінальної розбиранням".

"Тут може бути кримінальний слід, оскільки він мав багато боргів", - зазначив Жириновський.

Він також заявив, що однією з причин вбивства Вороненкова може бути "дія місцевих партизанів".

"Спецслужби нікого так відкрито не вбивають", - додав Жириновський.

Лідер Комуністичної партії Російської Федерації Геннадій Зюганов, в свою чергу, "побачив" слід Центрального розвідувального управління (ЦРУ) США у вбивстві Дениса Вороненкова.

Так, Зюганов заявив, що вбивство Вороненкова могло бути підготовлено "Службою безпеки України під керівництвом американського ЦРУ".

"Ми повинні розуміти, що цю диверсію могла продумати СБУ під керівництвом ЦРУ", - сказав Зюганов, додавши, що вбивство Вороненкова може бути вигідно владі України, а також кримінальним структурам.

"Наскільки я знаю, Максакова (дружина Вороненкова, - ред.) мала німецьке громадянство і могла б виїхати разом зі своїм новим чоловіком туди (в Німеччину, - ред), але вони вирішили сховатися в Україні, недооцінивши то, що там небезпечно нікому. Останнім часом скільки там талановитих людей загинуло і продовжує гинути ", - сказав він.