ua en ru

Вбивство Окуєвої: подробиці

Вбивство Окуєвої: подробиці Фото: Аміна Окуєва (УНІАН)

Аміна Окуєва вбита, її чоловік Адам Осмаєв поранений

Вбивство Аміни Окуєвої сталося ввечері 30 жовтня на залізничному переїзді біля селища Глеваха Київської області. Автомобіль, в якому знаходилася Окуєва, був обстріляний. Її чоловік, Адам Осмаєв, отримав поранення. Детальніше – в матеріалі РБК-Україна.

Автомобіль Окуєвої обстріляли

Як повідомив у себе в Facebook радник глави МВС Антон Геращенко, автомобіль Окуєвої обстріляли з кущів біля селища Глеваха. Від отриманих поранень вона загинула на місці, а її чоловік Адам Осмаєв був поранений.

Пізніше Геращенко зазначив, що нападників на Окуеву і Осмаєва могло бути двоє. Так, за його словами, "один чекав на повороті з Одеської траси і давав сигнал другого, який сидів в кущах зі зброєю".

Пізніше нардеп Дмитро Лінько повідомив, що Осмаєв отримав важке поранення в ногу.

В результаті події київська поліція ввела план "Сирена". Крім того, на місце виїхав глава Нацполіції Сергій Князєв. Також на місці працюють слідчо-оперативні групи.

"На території столичної області та сусідніх регіонах введено оперативний план "Сирена", тривають заходи з розшуку і затримання озброєних злочинців. Обставини події встановлюються", - йдеться в повідомленні ГУ НП в Київській області.

#Поліція Київщини встановлює нападників, які на автодорозі розстріляли автомобіль Сьогодні, о 20-й годині на спецліні...

Опубліковано Головне управління Національної поліції у Київській області 30 жовтня 2017 р.

На даний момент поліція кваліфікує подію як замовне вбивство.

Вбивство Окуєвої: з'явилося відео

Телеканал "112 Україна" опублікував відео з місця, де сталося вбивство Аміни Окуєвої.

Вбивство Окуєвої прокоментували в Нацполіції і прокуратурі

Голова Нацполіції Сергій Князєв повідомив, що кілька годин тому було скоєно вбивство, в результаті якої один чоловік загинув, а другий отримав поранення.

"Я можу підтвердити, що кілька годин тому на цьому місці вчинено вбивство, - одна людина загинула, одна - лежить у лікарні, його життю немає небезпеки. Постраждалим займаються лікарі, його оперують", - зазначив він.

Крім того, за його словами, особистості злочинців поки не встановлені.

Також у прокуратурі повідомили про те, що нападники випустили кілька куль.

"Є певні орієнтування. На жаль, не можу озвучити. Можу сказати, що це була не одна куля", - заявив прокурор Київської області Дмитро Чибісов.

За його словами, зараз триває огляд місця події та пошук засобів фіксації.

"Зараз є важливі обставини, які зафіксовані, сподіваємося, надалі будуть встановлюватися. Зараз здійснюється перехоплення осіб, є деякі міркування, але це ще не все, що обробляється", - підкреслив він.

У свою чергу, секретар РНБО Олександр Турчинов назвав вбивство Окуевой "терором" з боку Росії.

Росія, продовжуючи агресію на сході України, розгорнула терор в глибокому тилу, знищуючи мужніх захисників нашої країни....

Опубліковано Олександром Турчиновим 30 жовтня 2017 р.

Вбивство Окуевой є продовженням замаху

Адам Осмаєв впевнений, що вбивство Окуевой є продовженням замаху, яке було скоєно в червні 2017 року. Крім того, Осмаєв вважає, що напад пов'язаний і з замахом на Ігоря Мосійчука та могло бути здійснено з боку Росії. За його словами, "тут діє терористичне угрупування".

"Я скільки міг проїхав, бо потрапили також в двигун, машина зупинилася. Намагався надати першу допомогу (Аміні, - ред.), Але їй в голову потрапили", - розповів Адам Осмаєв.

Ігор Мосійчук також вважає, що вбивство Окуєвої було здійснено терористами глави Чечні Рамзана Кадирова.

"Я з її давно спілкувався. У нас було багато спільного і у нас був один ворог, це Рамзан Кадиров", - зазначив народний депутат.

У МВС назвали дві основні версії

Радник глави МВС Зорян Шкіряк заявив про те, що відомство розглядає дві основні версії вбивства Окуевой. За його словами, за цим можуть стояти спецслужби РФ, а також особи, що знаходяться на території Чечні.

"Це все робиться з метою посіяти паніку, нагнітати істерію, атмосферу страху, а також недовіру до правоохоронних органів", - додав він.

Аміна Окуєва: біографія

Аміна Окуєва була помічницею нардепа від "Радикальної партії" Ігоря Мосійчука. Окуєва – активна учасниця Революції Гідності. Вона вступила в Самооборону Майдану, де була лікарем в Афганській сотні. Після початку бойових дій на Донбасі, вона вирушила туди у складі батальйону "Київ-2", пізніше служив у батальйоні "Золоті ворота".

Пізніше Аміна Окуєва брала участь у створенні Міжнародного миротворчого батальйону імені Джохара Дудаєва, де була прес-офіцером.

Вбивство Окуєвої: подробиці

Фото: Аміна Окуєва (facebook.com-Amina.Okueva)

1 червня 2017 року на Окуеву і її чоловіка Адама Осмаєва було скоєно замах. Як відомо, з ними домовився про зустріч на Подолі в Києві нібито французький журналіст Алекс Вернер з Le Monde. Під час зустрічі він дістав пістолет і вистрілив у груди Осмаєву, після чого Осмаєва вистрілила у Вернера, поранивши його.