ua en ru

УБА передала свої пропозиції Кабміну для доопрацювання законопроекту "Про містобудівну документацію"

Українська Будівельна Асоціація (УБА) на засіданні в Кабінеті міністрів України під керівництвом прем'єр-міністра Миколи Азарова передала свої пропозиції для доопрацювання законопроекту "Про містобудівну документацію". За результатами обговорення законопроекту було дано доручення включити пропозиції УБА та доопрацювати в тижневий термін цей законопроект, повідомляє прес-служба асоціації.
"Протягом цього місяця члени УБА брали участь в доопрацюванні законопроекту, і ми вважаємо, що його потрібно приймати за основу, і він на 95% готовий. Так як сьогодні презентувалася остання версія, а пропозиції ще надходять, нам знадобиться ще трохи часу для доопрацювання" , - заявив голова ради директорів УБА Лев Парцхаладзе.
На засіданні Л.Парцхаладзе представив від УБА наступні пропозиції для доопрацювання законопроекту.
1. Після введення закону необхідно створити експертно-наглядову раду, до складу якої обов'язково повинні бути включені представники недержавних професійних кіл. Головне завдання цієї ради - постійний моніторинг за ефективністю дій закону і можливості його коректування.
2. У текст закону необхідно додати положення, яке передбачає можливість поділу орендованій території на окремі ділянки під об'єкти з правом їх передачі іншим юридичним особам без сесії. Тобто зробити право оренди на землю - товаром (без участі місцевих рад).
3. Також необхідно збільшити строк, відведений на будівництво об'єктів з 3 до 5 років, протягом яких інвестор зобов'язаний розпочати будівництво.
4. При отриманні прав на землю інвестор повинен автоматично доотримувати право на встановлення паркану та проведення підготовчих робіт.
5. Комерційні об'єкти повинні автоматично за вибором власника отримувати право викупу землі або оренди на 49 років за спрощеною схемою.
6. Передбачити в законі скасування сплати пайової участі на об'єкти, які купуються на аукціоні або конкурсі, де ця ціна повинна бути вже включена.
7. Для захисту прав кінцевого споживача при будівництві житла УБА пропонує ввести попередню реєстрацію квартир до отримання ордера на будівництво, що дозволить піти від подвійних продажів.
8. УБА також пропонує введення формальної ставки оренди під експлуатоване багатоквартирне житло в розмірі 1 грн - 1 сотка, що дозволить вирішити такі проблеми, як: почати і закінчити процес "розподіл прибудинкових територій" в містах; визначити відповідальних за утримання прибудинкових територій; зняти проблему громадських слухань, а також інші питання.