ua en ru

У власника сайту Silk Road вилучено 28 млн дол. у віртуальній валюті

У власника відомого сайту Silk Road, чия платформа дозволяє проводити платежі за нелегальні товари і послуги, вилучені кошти у розмірі 28 млн дол. у віртуальній валюті "біткойн", передає Associated Press. Як повідомив федеральний прокурор Пріт Бхарара, на комп'ютерних носіях, що належать Россу Вільяму Ульбріхту, було виявлено понад 144 тис. "біткойнів". Адвокати Ульбріхта відмовилися від коментарів.

Ульбріхт, обвинувачений у підготовці замовного вбивства, злом комп'ютерних даних і відмиванні грошей, створив добре законспірований вебсайт Silk Road ("Шовковий шлях"), де пропонувався широкий асортимент товарів і послуг, у тому числі суперечать законодавству США. Оборот сайту становив понад 1 млрд дол., розрахунки проводилися в "біткойнах" - децентралізованій віртуальній валюті. Ульбріхт був заарештований під час переговорів зі свідком звинувачення, що працював під прикриттям. Сайт був закритий владою США.

Інтернет-аукціон Silk Road (Шовковий шлях) був створений Россом Ульбріхтом в 2011 р. Його користувачі могли вільно купувати і продавати наркотики, порнографічні матеріали і фальшиві документи.

Доступ до Silk Road був можливий лише через анонімну мережу Tor, завдяки чому сайту довго вдавалося залишатися недоступним для ФБР.

Сам Ульбріхт був поза підозрою із-за відсутності будь-яких візуальних проявів кримінальної діяльності. Однак після того, як він видав себе, зробивши ряд помилок, силовики змогли ідентифікувати і заарештувати засновника сайту.