ua en ru

У нас є гігантські запаси традиційних енергоносіїв, - генсек ОПЕК

У найближчому майбутньому дефіцит нафти світу не загрожує, вважає генеральний секретар Організації країн-експортерів нафти (ОПЕК) Абдалла Салем Ель-Бадрі. В інтерв'ю Handelsblatt він висловив свою думку про роль нафтовидобувних країн, які не входять в ОПЕК, дав прогноз розвитку попиту на найближчі 12 місяців, а також прокоментував ціну на нафту, передає РБК daily.

На думку генсека, роль тих нафтовидобувних країн, які не входять в ОПЕК - дуже важлива. Вони також дбають про те, щоб у світі був достатній обсяг пропозиції нафти. Але в той же час ОПЕК має потенціал на найближче майбутнє забезпечити світ нафтою.
«Країни ОПЕК мають у своєму розпорядженні 80% світових запасів нафти, їх частка на ринку дорівнює 40%, і здійснюють вони 60% всіх експортних поставок нафти. Вже сьогодні ми маємо 6 млн бар. в день надлишкових потужностей, а в 2014 році цей показник складе 7 млн бар.», - підкреслив він.

З приводу розвитку попиту на найближчі 12 місяців генеральний секретар ОПЕК вважає, що попит буде рости, але по-різному у різних регіонах.
«Європу чекає зростання, хоча і не дуже сильне. Що стосується США, то і там ми очікуємо помірний підйом. По-іншому йдуть справи в Азії, де національні економіки демонструють потужний підйом. У таких країнах, як Китай та Індія, урядам навіть доводиться вживати заходів для того, щоб економіки там не перегрілися», - повідомив він.

Також генсек зазначив, що є тенденція до зміни характеру попиту з боку споживачів в бік відновлюваної енергії. Проте, він відзначив, що ці інші види енергії становлять лише вкрай незначну частину загального енергоспоживання. І деякі з них є зараз джерелом нових проблем.
«Візьміть, наприклад, біосировини: чи не слід використовувані для нього рослини направляти краще на виробництво продуктів харчування? І погляньте потім на традиційні корисні копалини типу нафти і вугілля: в доступному для огляду майбутньому вони явно залишаться основними джерелами енергії. Таким чином, у нас як і раніше є гігантські запаси традиційних енергоносіїв. Їх тільки треба знайти, добути й доставити споживачеві», - заявив генеральний секретар.

Щодо ціни на нафту він сказав, що в ОПЕК хочуть мати таку ціну, яка б задовольняла і виробника, і споживача у рівній мірі.
«Наприклад, нам, нафтовидобувній галузі, потрібна така ціна, яка дозволяла б нам інвестувати в достатній мірі. В принципі, можу сказати, що нас влаштовує нинішній ціновий рівень приблизно 80 дол. за бар.», - підкреслив генсек ОПЕК.