ua en ru

Комітети ВР не мають повноважень щодо погодження питань по призначенню/звільненню керівників держорганів, по створенню/ліквідації спеціальних державних органів, - КСУ

Комітети Верховної Ради не мають повноважень щодо погодження питань по призначенню/звільненню керівників державних органів, по створенню/ліквідації спеціальних державних органів. Таке рішення оголосив сьогодні Конституційний суд, передає кореспондент РБК-Україна.

Заступник голови КСУ Василь Бринцев зазначив, що ВР та її комітети мають повноваження і діють виключно на підставі Конституції України, в якій міститься вичерпний перелік повноважень парламенту та його комітетів. До цих повноважень не входить питання погодження щодо призначення і звільнення з посад керівників відповідних державних органів, створення і ліквідації спеціальних державних органів. Також він додав, що Конституція не наділяє комітети ВР самостійними контрольними повноваженнями.

Виходячи з цього, КСУ вирішив визнати неконституційними:

  1. Положення п. 10 ст. 14, ст. 33 закону про комітети ВР від 4 квітня 1995 р. з наступними змінами.
  2. Положення закону про організаційно-правові основи боротьби з організованою злочинністю від 30 червня 1993 р. з наступними змінами, а саме: п. 3,4,5,6 ст. 9 щодо погодження з комітетом ВР з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією питань, передбачених у цих пунктах; п. 3,4,5 ст. 10 щодо погодження з комітетом ВР з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією питань, передбачених у цих пунктах; підпункту Г п. 1 ст. 24; п. 3 ст. 26 щодо погодження з комітетом ВР з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією питань, передбачених у цоьму пункті.
  3. Положення абзацу 6 підпункту 2 п. 1 додатку "Предмети відання комітетів ВР 6-го скликання та спеціальної контрольної комісії ВР з питань приватизації".

Також КСУ визначив визнати неконституційними положення законів "Про організаційно-правові основи боротьби з організованою злочинністю", "Про комітети ВР", а також додатку "Предмети відання комітетів ВР 6-го скликання та спеціальної контрольної комісії ВР з питань приватизації", затвердженого постановою ВР про перелік, кількісний склад і предмети відання комітетів ВР 6-го скликання.