ua en ru

У Китаю немає претензій до України по кредиту в 3 млрд дол., - посол

У Китаю немає претензій до України за наданим їй кредиту в 3 млрд дол. за поставки сільськогосподарської продукції. 

У Китаю немає претензій до України за наданим їй кредиту в 3 млрд дол. за поставки сільськогосподарської продукції. Про це в ході зустрічі з міністром закордонних справ України Віктор Майко заявив посол Китаю в Україні Чжан Сіюня, передає прес-служба Мзс України.

"У контексті вчорашніх повідомлень в окремих електронних ЗМІ щодо того, що КНР нібито вимагає від України повернення кредиту в 3 млрд. дол. за поставки сільськогосподарської продукції посол Китаю відзначив відсутність з боку офіційного Пекіна претензій щодо ходу виконання даного контракту і готовність китайської сторони на його подальшу реалізацію. У зв'язку з цим Чжан Сіюнь повідомив про запланований найближчим часом візит до Києва президента компанії ССЕС для проведення чергового раунду переговорів з Державною продовольчо-зерновою корпорацією України щодо стану виконання даного контракту", - йдеться в повідомленні.

25 лютого народний депутат від фракції "Батьківщина" Геннадій Москаль заявив, що Китай подав у Лондонський міжнародний арбітражний суд позов проти України на відшкодування збитків на суму 3 млрд дол.

Нагадаємо, у 2012 році Державна продовольчо-зернова корпорація та Експортно-імпортний банк Китаю домовилися про надання українській корпорації кредиту в розмірі 3 млрд дол., які планувалося спрямувати на форвардні та спотові закупівлі зерна для подальшого постачання в Китай. Перший транш у розмірі 1,5 млрд дол. компанія отримала на початку 2013 року. Друга половина кредиту, згідно з договором, є товарною і Україна зобов'язана на 1,5 млрд дол. закупити китайських товарів.