ua en ru

Російська сторона заперечує факт порушень правил рибальства траулером "Олег Найденов"

Ніяких порушень правил рибної ловлі з боку екіпажу траулера "Олег Найденов", затриманого владою Сенегалу, не було і не могло бути, оскільки судно в момент затримання не знаходилося на промислі. Про це заявив керівник центру громадських зв'язків Росриболовства Олександр Савельєв в ефірі "Вести-ФМ" (відео).

За його словами, у Росії укладені міжурядові угоди з Сенегалом і Гвінеєю-Бісау, і траулер мав право переходити територіальні води. "Ця збройна атака була здійснена на російський траулер у виключній економічній зоні Гвінеї-Бісау. У момент захоплення судно не перебувало на промислі. Тобто йому неможливо пред'явити претензії в порушенні правил рибальства, оскільки воно знаходилося на переході", - повідомив Савельєв.

Серед затриманих моряків опинилися 62 громадянина Росії і 23 громадянина Гвінеї-Бісау, у них відібрані паспорти. За словами глави прес-служби Росриболовства, атака була досить жорсткою. "Відомо, що буфетниця з Мурманська зламала руку. А капітану робили знеболювальне. Старпому приставляли ствол автомата, пересмикуючи затвором", - додав він.

Серед екіпажу з Гвінеї-Бісау знаходяться 2 інспектори, які також свідчать, що ніяких порушень не було, повідомив Савельєв.
Тим не менш, згідно із заявою представника військового командування африканської країни, затриманий російський траулер займався незаконною риболовлею в територіальних водах Сенегалу.

У Росриболовстві спростовують ці твердження, стверджуючи, що всі дозвільні документи у російської сторони були, і найбільш вірогідною причиною інциденту називають жорстку конкуренцію. За словами Савельєва, Росія зовсім недавно почала вести рибну ловлю в тих водах, вперше з часів СРСР. При цьому Китай успішно тіснить Євросоюз, і появі Росії там не раді.

За даними Савельєва, існує також офіційну заяву міжнародної неурядової організації "Greenpeace" про те, що недалеко від берегів Гвінеї-Бісау знаходиться ще три російських риболовецькі судна, які також можуть бути заарештовані.

Досі немає жодних офіційних пояснень і коментарів з боку сенегальських влади з приводу даної збройної атаки. Капітан судна Вадим Манторов заявив протест з приводу дій сенегальського спецназу.

Як зазначив представник Росриболовства, за кожну добу простою власники судна втрачають десятки тисяч доларів, при цьому влада Сенегалу хочуть конфіскувати весь улов і обладнання. За його словами, зустріч з президентом Сенегалу з метою врегулювання конфлікту погоджена на 7 січня 2014 р.

Російський риболовецький траулер "Олег Найдьонов" був затриманий владою Сенегалу з-за нібито відсутньою ліцензії на вилов риби. Офіційний представник Росриболовства Олександр Савельєв, заявив що з документами у російських рибалок все в порядку, а сама процедура затримання була немотивовано жорсткою і більше схожа на спробу незаконного переділу рибних ресурсів. Савельєв зазначив, що від влади Сенегалу офіційних коментарів поки не надходило, а можливість зустрічі з екіпажем захопленого російського судна ускладнюється тим, що воно відбуксовано на військовий порт, куди не допускаються цивільні особи.