ua en ru

У.бен Ладен був неозброєний, але чинив опір спецназу США, - Білий дім

Усама бен Ладен у момент загибелі не був озброєний, однак чинив опір, коли американські військові спробували взяти його в полон. Таку заяву зробив офіційний представник Білого дому Джей Карні, передає ВВС. Проте він відмовився пояснити, яким чином лідер "Аль-Кайєди" міг чинити опір без зброї.
Пізніше стало відомо, що У.бен Ладен "не підняв руки вгору", а замість цього зробив "загрозливий рух" у напрямку спецназівців, за що і був застрелений.
У свою чергу, ЦРУ повідомило деякі деталі операції. Зокрема, на момент початку операції на території комплексу знаходилися 17-18 осіб. Американські військові взяли одну людину живою - можливо, це був син У.бен Ладена.
Серед тих, що вижили - дружина і дочка глави "Аль-Кайєди", а також ще 8 або 9 дітей. Поки не зовсім ясно, чи є вони дітьми терориста. Його дружина, уродженка Йемену, розповіла військовим, що сім'я переїхала в особняк в Абботтабаде всього кілька місяців тому.
У ході спецоперації з дому було вилучено документи і декілька комп'ютерних жорстких дисків. Їх аналізом вже займаються аналітики ЦРУ.
Відзначимо, що, за словами радника Президента США з питань протидії тероризму Лі Фаррелла, У.бен Ладен прожив в особняку на околиці Абботтабада не кілька місяців, а понад 5 років. Якщо це відповідає дійсності, то ставить під удар компетентність пакистанської розвідки та правоохоронних органів, або говорить про те, що Ісламабад, так чи інакше, переховував терориста.
Офіційно пакистанська влада оголосила, що не знала про місцезнаходження У.бен Ладена. А директор ЦРУ Леон Панетта заявив, що Вашингтон спеціально нічого не повідомляв про спецоперації пакистанській стороні щоб уникнути витоку інформації. Даний факт викликав гостре невдоволення Пакистану. "Спецоперація вийшла за правові рамки", - вважають в Ісламабаді.
Тим часом Президент США Барак Обама вже отримав дивіденди від усунення терориста "номер один". Згідно з даними опитувань, у перші дні травня рейтинг Б.Обами різко пішов вгору. Більше 60% опитаних сказали, що підтримують політику глави держави в Афганістані. Ще 69% повідомили, що згодні з проведеною Вашингтоном політикою по боротьбі з тероризмом.