ua en ru

Тинний: Коломойський блокує законопроект про підтримку виробників "зеленої" енергії

Тинний: Коломойський блокує законопроект про підтримку виробників "зеленої" енергії Фото: Ігор Тинний (з відкритих джерел)
Автор: РБК-Украина

Кількість компаній-інвесторів у ВДЕ становить близько 170 компаній і всі вони готуються до міжнародних судів з Україною

Народні депутати, дії яких пов’язують з інтересами бізнесменів Ігоря Коломойського та Віктора Пінчука, зривають прийняття законопроекту №3658 про підтримку виробників електроенергії з ВДЕ, щоб погіршити інвесторам умови ведення бізнесу і змусити їх віддати свої активи.

Про це заявив інвестор та співзасновник Української асоціації відновлюваної енергетики Ігор Тинний на своїй сторінці в Facebook.

"Депутати за квотами Пінчука і Коломойського зареєстрували понад тисячу триста правок до законопроекту про погіршення умов інвестування в ВДЕ. Погіршення такого масштабу - щоб інвестори розорилися. Паралельно з цим… нардеп Палиця (Ігор Палиця, депутат від групи "За майбутнє", - ред.) прямо з телеекрану натякає, що тим, хто буде розорятися доведеться продати бізнеси тим, у кого є гроші. А у кого вони в Україні є? Правильно! У тих хто роками грабує "Укрнафту", "Енергоатом", "Центренерго", державні вугільні шахти й так далі", - заявив Тинний.

За його словами, кількість компаній-інвесторів у ВДЕ становить близько 170 компаній і всі вони готуються до міжнародних судів з Україною.

"Ми бачимо справжні наміри влади. Плануємо судитися закордоном і акції протесту… Конфронтація передбачається 4 роки мінімум", - додав Тинний.

Нагадаємо, в п'ятницю 17 липня очікується голосування у другому читанні за законопроект №3658, який передбачає зниження "зеленого" тарифу на основі меморандуму між урядом України та міжнародними інвесторами, за посередництва європейського Енергоспівтовариства.

Раніше інвестори заявляли, що прийняття рішень не погоджених в меморандумі змусить їх звертатись в міжнародні арбітражі.

За підрахунком Центру Разумкова загальна сума збитків для України в арбітражах може сягати 250 млрд грн.

На початку липня Конгресмени США закликали президента України Володимира Зеленського досягти результату в переговорах з інвесторами в зелену енергетику і допомогти закріпити вже існуючі домовленості законодавчо.

За словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, законодавче впровадження положень меморандуму дозволить Україні заощадити близько 2 млрд євро до 2030 року. Також він зазначив, що пропонований для ухвалення в парламенті законопроект має повністю базуватися на положеннях, які прописані в меморандумі.

Сьогодні борги державного "Гарантованого покупця" перед інвесторами в зелену енергетику перевищили 19 млрд грн.