ua en ru

Важко поранений Царнаев може втратити здатність говорити, - лікарі

Через важке поранення горла підозрюваний у причетності до теракту в Бостоні Джохар Царнаев може втратити здатність говорити. Про це заявили лікарі госпіталю "Бет Ісраель", передає CNN.

За словами медиків, Царнаев отримує все необхідне лікування, його стан оцінюється як важкий, але стабільний.

"Я і всі співробітники правоохоронних органів сподіваємося, що підозрюваний виживе, так як у нас є мільйон питань, які не повинні залишитися без відповіді", - повідомив журналістам губернатор штату Массачусетс дева Патрік.

Разом з тим офіційні представники досі не озвучили інформацію про те, коли саме Царнаев був поранений: у момент затримання або в момент перестрілки з поліцією приблизно за добу до цього, коли був убитий його брат Тамерлан Царнаев.

Наразі палата підозрюваного перебуває під посиленою охороною. Влада штату вже оголосила про те, що Царнаеву буде наданий державний адвокат. До цих пір залишається питання про те, на якому рівні будуть розглядати справу братів Царнаевих, тому що від цього безпосередньо залежить можлива міра покарання. Законодавство штату Массачусетс не передбачає смертної кари, в той час як на федеральному рівні за злочини такого роду вона практично гарантована.

У той же час Союз захисту громадянських свобод США виступив проти порушення прав Царнаева. У заяві організації йдеться, що позбавлення громадянина його прав суперечить американським цінностям і ускладнює отримання свідчень.

Влада пояснює намір провести допит без традиційної застереження про право зберігати мовчання і скористатися послугами адвоката загрозою громадської безпеки, але правозахисники звертають увагу громадськості на те, що ця обмовка в законі стосується лише випадків, коли мова йде про безпосередній і явної загрози безпеки.

Читайте також: Мати підозрюваних у вибухах у Бостоні заявила, що влада США підставила її синів