ua en ru

ТВЕЛ і "Ядерне паливо" підписали угоду про будівництво в Україні заводу

Російський державний концерн ТВЕЛ і український держконцерн "Ядерне паливо" підписали угоду про будівництво в Україні заводу з виробництва ядерного палива. Відповідний документ був підписаний в рамках 7-го засідання комітету з питань економічного співробітництва російсько-українською міждержавною комісією, повідомляє прес-служба ТВЕЛ.
Завод буде займатися виробництвом ядерного палива для реакторів типу "ВВЕР-1000". Підписи під документом поставили президент ТВЕЛ Юрій Оленін і гендиректор концерну "Ядерне паливо" Тетяна Амосова.
Сторони домовилися, що завод потужністю 400 т урану в рік може бути введений в експлуатацію в 2013 р. за умови прискореного вибору українською стороною і затвердження майданчика для розміщення підприємства, розробки ТО і проекту. Крім того, наголошується, що для України важливо своєчасне отримання дозволів на будівництво, кваліфікацію та експлуатацію підприємства.
Найближчим часом планується, що ТВЕЛ і "Ядерне паливо" підпишуть і затвердять в атомних відомствах двох країн план заходів щодо реалізації проекту, а також приступлять до створення і реєстрації спільного підприємства, в якому українська сторона буде володіти пакетом 50% + 1 акція.
Також в документі підтверджено намір ТВЕЛ передати технології усіх переділів виготовлення ядерного палива не пізніше 2020 р., забезпечувати технологічне супроводження діяльності заводу, навчати персонал, кваліфікувати завод.
Крім цього ТВЕЛ дозволить українській організації частково фінансувати проект, а також підтвердив готовність поставляти на завод всі відсутні до моменту локалізації компоненти і комплектуючі ядерного палива, а також забезпечити послугами зі збагачення урану з Росії. Угода також передбачає можливість поставок ядерного палива на ринки третіх країн у перспективі.
Нагадаємо, 22 вересня ТВЕЛ була визнана партнером української сторони з будівництва заводу. Кабмін України прийняв відповідне рішення.