ua en ru

Туск закликав країни ЄС об'єднатися в енергетичний союз

Глава уряду Польщі Дональд Туск закликав країни ЄС об'єднатися в енергетичний союз, який допоміг би знизити залежність європейських країн від поставок газу з Росії.

Глава уряду Польщі Дональд Туск закликав країни ЄС об'єднатися в енергетичний союз, який допоміг би знизити залежність європейських країн від поставок газу з Росії.

"Незалежно від того, як будуть розвиватися події в Україні, один урок вже зрозумілий: надмірна залежність від російських енергоносіїв робить Європу слабкою. А Росія не продає свої товари дешево, принаймні не всім. Це аксіома економіки - постачальник, що займає домінуюче становище, може піднімати ціни і скорочувати постачання", - написав Туск у своїй статті, опублікованій газетою Financial Times.

Будувати енергетичний союз, заснований на принципах солідарності і спільних економічних інтересів, польський прем'єр пропонує, за аналогією з банківським союзом або раніше створеним Євратомом, контролюючим торгівлю ураном.

"Спосіб виправити ситуацію простий. Європа повинна протиставити монопольної позиції Росії єдину європейську структуру, що відповідає за закупівлі газу, а в більш віддаленій перспективі вжити заходи для руйнування російської газової монополії та відновлення вільної конкуренції на газовому ринку", - зазначив Туск.

Глава польського уряду зазначив, що принаймні 10 країн-членів ЄС більше половини своїх потреб у газі заповнюють за допомогою закупівель у "Газпрому", а деякі-залежать від російського концерну практично повністю. Таким країнам, за словами Туска, ЄС повинен допомогти вибудувати газові сховища і газопроводи, які дали б можливість отримати газ від інших постачальників. Причому частка ЄС у витратах на будівництво таких об'єктів має скласти до 75%.

Країни ЄС також повинні відмовитися від практики укладання з "Газпромом" секретних двосторонніх угод і спроб виторгувати для себе особливі умови, виробити єдиний для всіх шаблон газової угоди, а потім і зовсім передати право укладати такі угоди Єврокомісії.
Особливу увагу Туск приділив розширенню використання викопного палива, що видобувається в самих країн, у тому числі вугілля і сланцевого газу.

"У країнах, розташованих на сході ЄС, у тому числі в Польщі, вугілля - це синонім енергетичної безпеки. Жодну країну не можна змушувати видобувати корисні копалини, але не можна і заважати робити це. Ми повинні боротися за те, щоб зробити планету чистішою, але у нас повинен бути і безпечний доступ до енергетично ресурсів", - зазначив Туск.

Одночасно з цим ЄС, на думку польського прем'єра, повинен активізувати роботу по залученню на європейський газовий ринок нових постачальників, в першу чергу США і Австралії.

"В основі створення ЄС лежала проста ідея - загальний контроль над виробництвом сталі і видобутком вугілля. Пора просунути ту ж ідею в області енергетики. Тепер, коли нові технології дозволяють, а старі проблеми вимагають від нас зробити це, ми навряд чи можемо дозволити собі не чинити так", - резюмував Туск.