ua en ru

Туреччина висловила протест Папі Римському через слова про "геноцид вірмен"

Туреччина висловила протест Папі Римському через слова про "геноцид вірмен" Мевлют Чавушоглу

Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу висловив протест висловлюванню Папи Римського з приводу "геноциду вірмен", який він назвав трагедією ХХго століття. Про це міністр написав у своєму Twitter.

"Висловлювання Папи, які далекі від історичних і судових фактів, неприйнятні", - написав Чавушоглу.

"Релігійні установи не є місцями, через які ненависть і ворожнеча підживлюються необґрунтованими звинуваченнями", - додав міністр.

Як повідомляє Reuters, МЗС Туреччини відкликало свого посла у Ватикані назад до Анкари і викликало посла Ватикану, зазначивши, що слова Франциска викликали "проблему довіри" в дипломатичних відносинах.

Нагадаємо, 12 квітня Папа Римський Франциск виголосив проповідь, в якій назвав трагедіями XX століття нацизм, сталінізм і геноцид вірмен в Туреччині.

Франциск, вживши слово "геноцид", процитував тим самим спільну заяву Папи Івана Павла II і Католикоса всіх вірмен Гарегіна II, викликало у вересні 2001 р. численні протести Туреччини, не бажає визнавати факт геноциду.

За версією вірменської сторони, у 1915 р. турецькі війська насильно перевозили сотні тисяч людей в умовах, незмінно призводять до смерті, а, отже, проводили геноцид. У свою чергу Туреччина стверджує, що цілі вбити людей не було, а йшлося лише про переміщення людей в спеціально організовані табори.

Декларацією від 24 травня 1915 року, прийнятій противниками Туреччини у війні з Росією, Францією і Великобританією, геноцид вірмен було визнано злочином проти людяності. Однак з тих пір міжнародного документа, який засуджує геноцид, прийнято не було.