ua en ru

Туреччина припиняє повну підтримку Nabucco на користь газопроводу TANAP

Туреччина більше не надає повну підтримку проекту газопроводу Nabucco і робить своїм пріоритетом проект Trans Anadolu (TANAP), заявив офіційний представник міністерства енергетики Туреччини, передає Trend з посиланням на турецькі ЗМІ.
За словами представника відомства, Туреччина залишиться в консорціумі з будівництва Nabucco, але тепер пріоритетом для неї є розвиток проекту TANAP.
"TANAP буде набагато дешевше і простіше реалізувати, ніж Nabucco", - сказав співрозмовник агентства DPA. Він вказав на високу вартість проекту Nabucco.
Проект газопроводу Nabucco передбачає постачання газу з Каспійського регіону і з Близького Сходу в країни ЄС. Початок будівництва газогону заплановано на 2013 р., перші поставки нього очікуються в 2017 р.
Максимальна пропускна здатність трубопроводу довжиною 3,9 тис. км складе 31 млрд куб. м в рік. Акціонерами проекту є австрійська OMV, угорська MOL, болгарська Bulgargaz, румунська Transgaz, турецька Botas і німецька RWE.
За словами представника турецького міністерства енергетики, на відміну від Nabucco, TANAP буде використовувати вже існуючі газопроводи Туреччини.
"TANAP буде нести тільки газ, який поставлятиметься з Азербайджану, у той час як Nabucco повинен знайти й інші джерела газу для того, щоб бути комерційно життєздатним", - сказав він.
Будівництво газопроводу TANAP необхідно для експорту більшої частини з 50 млрд куб. м газу, що Азербайджан має намір добувати до 2025 р.
В цілях диверсифікації поставок газу європейським споживачам і реалізується проект "Південний потік". Газопровід буде прокладений через акваторію Чорного моря в країни Південної і Центральної Європи. Введення в експлуатацію першої нитки газопроводу заплановане на кінець 2015 р. Орієнтовна вартість "Південного потоку" оцінюється в 15,5 млрд євро, з яких близько 10 млрд євро припадає на морську частину. Будівництво "Південного потоку" Прем'єр-міністр РФ Володимир Путін доручив розпочати в кінці 2012 р.
Партнерами "Газпрому" (50%) у проекті виступають французьку EdF, німецькі Wintershall Holding (по 15%) і італійська ENI (20%).
Нагадаємо, 8 листопада країни-учасниці проекту Nord Stream - Росія, Німеччина, Нідерланди і Франція ввели в експлуатацію першу нитку газопроводу "Північний потік".