ua en ru

Туреччина не дозволить Греції продовжувати розвідку газу біля берегів Кіпру, - МЗС турків-кіпріотів

Туреччина не дозволить Греції продовжувати розвідку газу біля берегів Кіпру, - МЗС турків-кіпріотів Фото: Кудрет Озерсей (kudret-(flickr.com-foreignoffice)

Сторони ніяк не знайдуть компроміс у суперечці про належність корисних копалин

Адміністрація турків-кіпріотів не дозволить грекам-кіпріотам без своєї згоди продовжувати розвідку газових родовищ в Середземному морі. Про це заявив міністр закордонних справ і віце-прем'єр-міністр турків-кіпріотів Кудрет Озерсей, передає Hurriyet Daily News.

"Вони не можуть продовжувати (розвідку газових родовищ - ред.), поки питання Кіпру не буде вирішено, або, якщо це неможливо, без досягнення домовленості з кіпрсько-турецькою стороною", - сказав Озерсей.

При цьому міністр зазначив, що грецька сторона визнає право своїх опонентів на корисні копалини, однак намагається це ігнорувати.

"Це суперечить міжнародному праву і поняття справедливості. Якщо ви визнаєте існування чиїхось прав, то ви повинні діяти відповідним чином ", - підкреслив Озерсей.

Він акцентував увагу на тому, що перш ніж робити які-небудь дії щодо цих ресурсів, необхідно отримати згоду громади турків-кіпріотів і сприяти вирішенню їх проблем.

Нагадаємо, раніше президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган застеріг владу Греції, Кіпру та керівництво міжнародних енергетичних компаній від необдуманих дій в акваторії поблизу Кіпру.

Такі заяви турецького лідера пов'язані зі спором між Туреччиною і Грецією про розподіл акваторії поблизу групи ненаселених островів в Егейському морі. У 1996 між двома країнами, які є членами НАТО, ледь на спалахнув на цьому ґрунті конфлікт, який з новою силою розгорівся на початку лютого цього року.