ua en ru

Туреччина планує налагодити постачання газу з Ізраїлю

Туреччина планує налагодити постачання газу з Ізраїлю Фото: Реджеп Тайіп Ердоган

Влада Туреччини активізувала переговори по відновленню відносин з Ізраїлем

Туреччина активізувала переговори по відновленню відносин з Ізраїлем, щоб налагодити поставки газу і знизити залежність від Росії. Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на джерела в турецькому уряді.

За їх словами, після того, як ВПС Туреччини збили російський літак, конфіденційні контакти між Анкарою і Єрусалимом стали більш інтенсивними.

В перспективі закупівлі газу плануються в Ізраїлі і на Кіпрі, що дозволить Туреччині диверсифікувати постачання і наблизити перетворення країни в енергетичний вузол між Сходом і Заходом.

Зазначимо, дипломатичні відносини Ізраїлю і Туреччини були заморожені в 2010 році, коли ізраїльський спецназ висадився на турецьке судно з активістами, які намагалися прорвати блокаду сектора Газа. В результаті інциденту було вбито кілька турецьких громадян.

Джерело Bloomberg в енергетичній галузі Туреччини, розповів, що Ізраїль обережно ставиться до перспектив примирення, а Туреччина зі свого боку готова погодитися з блокадою Гази в обмін на виплату компенсації жертвам інциденту.

Нагадаємо, президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган заявив, що Туреччина готова знайти альтернативу нафти і газу з Росії.

28 листопада президент Росії Володимир Путін підписав указ "Про заходи щодо забезпечення національної безпеки РФ і захисту громадян РФ від злочинних та інших протиправних дій та застосуванні спеціальних економічних заходів щодо Турецької Республіки".