ua en ru

Туреччина звинуватила США в підриві мирного процесу на Близькому Сході

Туреччина звинуватила США в підриві мирного процесу на Близькому Сході Фото: прапор Туреччини (flickr.com/imf)

Відповідні наміри Вашингтона йдуть врозріз із позицією ООН і ОІВ

Туреччина розкритикувала плани адміністрації Дональда Трампа відкрити посольство США в Єрусалимі вже в середині травня. Як повідомили в турецькому міністерстві закордонних справ, відповідні наміри Вашингтона йдуть врозріз із позицією ООН і Організації ісламської співробітництва (ОІВ), передає DW.

У грудні 2017 року Генасамблея всесвітньої організації переважною більшістю голосів ухвалила резолюцію, що закликає Сполучені Штати переглянути рішення про визнання Єрусалиму столицею Ізраїлю. На підтримку документа висловилися 128 держав, у тому числі Німеччина, 9 країн виступили проти і ще 35 - утрималися.

Своєю чергою в ОІВ заявили, що розглядають односторонні дії Вашингтона як знак того, що США припиняють грати роль посередника у врегулюванні палестино-ізраїльського конфлікту.

Турецький МЗС 24 лютого висловив упевненість, що плани американської адміністрації підривають мирний процес близькосхідного врегулювання, і охарактеризував їх як такі, що викликають занепокоєння.

Нагадаємо, 23 лютого офіційний представник Держдепартаменту Хізер Нойерт заявила, що США готові відкрити своє посольство в Єрусалимі раніше, ніж планувалося, - вже 14 травня, в 70-ту річницю з дня утворення держави Ізраїль.