ua en ru

Туреччина хоче домовитися про транзит газу з Азербайджану до кінця вересня

Туреччина хоче домовитися про транзит газу з азербайджанського родовища Шах-Деніз до кінця вересня, сказав міністр енергетики Туреччини Танер Йилдиз в інтерв'ю Reuters.

Мова йде про постачання Туреччині 6 млрд кубометрів в рік з другої фази Шах-Деніза і транзит через Туреччину в Європу 10 млрд кубометрів на рік.

"Я рекомендував нашим друзям прискоритися. Ми хочемо підписати договір ще раніше (крайнього терміну наприкінці вересня). Ми, Турецька республіка, зробили все можливе. Щоб прискорити цей проект, необхідно підписати цю угоду", - сказав Йилдиз.

Переговори переривалися на вибори в Туреччині і поновилися в кінці липня під час візиту в Баку прем'єр-міністра Туреччини Тайіпа Ердогана.

Європа хоче отримувати азербайджанський газ для планованого газопроводу "Набукко", покликаного знизити залежність Євросоюзу від газу з Росії. Але Азербайджан міг би також постачати газ для газопроводу Туреччина-Греція-Італія і Трансадріатичного газопроводу.

Запаси родовища Шах-Деніз оцінюються в 1,2 трлн кубометрів. Видобуток почався в 2006 р., а друга фаза вступить в дію в 2017 р. Азербайджан веде переговори з більш ніж 20 компаніями і консорціумами про постачання газу з другої фази Шах-Деніза.

Також Туреччина вимагає зниження цін на газ з Росії, називаючи це важливою умовою для продовження угоди про газопроводі потужністю 6 млрд кубометрів в рік, що проходить по території України. Термін угоди закінчився в червні, і Туреччина з Росією вирішили домовитися про майбутнє газопроводу до кінця серпня.

У Анкари є ряд вимог, що стосуються цього газопроводу, заявив Йилдиз.

"Скільки з цих вимог будуть виконані, я поки не знаю, але ми їх озвучимо. Поки вони не дали зрозуміти, що готові дати знижку", - сказав міністр.

За його словами, за останні 29 місяців "Газпром" підвищив ціни на 39%.

"Замість зниження було підвищення на 39 відсотків", - повідомив Йилдиз.