ua en ru

У Туреччині відкрили справу проти французького політолога через висловлювання проти Ердогана

У Туреччині відкрили справу проти французького політолога через висловлювання проти Ердогана Фото: Реджеп Ердоган

Справу порушено за статтею "Заклик до замаху на президента" УК Туреччини

Прокуратура Анкари порушила кримінальну справу проти французького політолога Філіппа Моро-Дефарж, який допустив скандальні висловлювання на адресу президента Туреччини Реджепа Ердогана. Про це повідомляє агентство Анадолу.

Зокрема, кримінальну справу порушено за статтею 310 КК Туреччини "Заклик до замаху на президента" на підставі скарги, поданої в прокуратуру адвокатом голови держави Гусейном Айдином.

Відзначається, що в ефірі програми "Світ за 7 днів" на телеканалі BFM Business професор Французького інституту міжнародних відносин (IFRI) Моро-Дефарж сказав, що, з огляду на підсумки конституційного референдуму в Туреччині, залишаються два шляхи: або громадянська війна, або усунення президента Ердогана.

Так, адвокат турецького лідера раніше подав чотиристорінкову скаргу в Республіканську прокуратуру Анкари. У ній підкреслюється, що слова французького політолога виходять за рамки свободи слова і можуть бути сприйняті як заклик до вчинення злочину.

"Необхідно з'ясувати, кому саме було адресовано заклик до фізичного усунення президента, а також вивчити зв'язки Філіпа Моро-Дефарж з терористичними організаціями, в тому числі PKK і рухом Фетуллаха Ґюлена", - вказано у скарзі.

Варто зазначити, що французький політолог приніс офіційні вибачення за висловлювання на адресу президента Туреччини.

"Від щирого серця прошу вибачення", - сказав він.

Нагадаємо, раніше Єврокомісія закликала Туреччину розслідувати можливі порушення на конституційному референдумі, що відбувся 16 квітня.