ua en ru

У Туреччині відкрили справу проти сенатора США і екс-глави ЦРУ за підозрою у зв'язках з Гюлен

У Туреччині відкрили справу проти сенатора США і екс-глави ЦРУ за підозрою у зв'язках з Гюлен Фото: спроба перевороту в Туреччині

Підозрюваних звинувачують у підтримці спроби повалення турецького уряду

Прокуратура Стамбула почала розслідування відносно 17 осіб, у тому числі американських політиків, чиновників і науковців, які підозрюються в причетності до організації Фетуллаха Гюлена. Про це повідомляє турецьке агентство Anadolu.

Підозрюваних звинувачують у спробі повалення турецького уряду в 2016 році, порушенні конституції і зв'язках з терористичною організацією.

В число осіб, проти яких порушили справу, входять колишній директор ЦРУ Джон Бреннан, нью-йоркський сенатор Чак Шумер, прокурор США по Південному округу Нью-Йорка Пріт Бхарара, голова Управління з контролю за іноземними активами Девід Коен і директор близькосхідної програми центру Вільсона Генрі Баркі.

Рішення про відкриття справи було прийнято після скарги турецьких адвокатів проти зазначених осіб.

Прокуратура розслідує проведення зустрічей у Стамбулі 15 і 17 липня 2016 року, візити підозрюваних до Туреччини та можливі зв'язки з членами організації Гюлена. Промови і повідомлення в соціальних мережах, пов'язані з організацією Гюлена, зроблені підозрюваними, також були включені в розслідування. Також прокуратура Стамбула може звернутися до Інтерполу щодо підозрюваних.

Нагадаємо, 20 березня повідомлялося, що за тиждень у Туреччині затримали 2000 людей за підозрою у зв'язках з Гюленом, РПК і ІДІЛ.