ua en ru

Турчинов: Росію охопив мілітаристський психоз

Турчинов: Росію охопив мілітаристський психоз Фото: Олександр Турчинов

Турчинов вважає, що нинішня Росія поєднує в собі риси СРСР часів Сталіна і гітлерівської Німеччини

Секретар Ради національної безпеки і оборони (РНБО) України Олександр Турчинов вважає, що Росію охопив мілітаристський психоз. Про це йдеться у повідомленні, розміщеному на офіційному сайті РНБО.

"Мілітаристське божевілля зростає на тлі відвертої неспроможності Кремля вирішувати нагальні внутрішньополітичні, економічні і соціальні проблеми без експлуатації імперсько-шовіністичних ідеологем та фантомів зовнішніх ворогів. Психологічні комплекси і пропагандистські кліше сталінського СРСР химерно переплелися у сучасній Росії з уявленнями та стереотипами гітлерівської Німеччини: "фортеця в облозі" сюрреалістично поєднується з "заколотами зрадників" та "ударом ножем в спину". Розмови з телеекранів про необхідність підтримання соціальних стандартів життя трудящих Уралвагонзаводу з вуст мультиміліардерів поєднуються із заклинаннями чиновників та церковних ієрархів на кшталт "мы русские, а значит лучшие", - йдеться в повідомленні.

Турчинов також заявив, що Росія дедалі більше вдається до тоталітарних методів управління суспільством і державою.

"Найнаочнішим симптомом економічного і соціального божевілля, що поглинає Росію, стало знищення "санкційних продуктів". Про чи не найбільш вагому перемогу на продовольчому фронті рапортують російські телеканали, повідомляючи про спалення українських каченят та розчавлювання бульдозерами іспанських персиків", - йдеться в повідомленні.

Крім того, Турчинов порівняв теперішню Росію з останнім етапом існування СРСР.

"Процеси і тенденції, що відбуваються в нинішній Росії, тотожні тим, що відбувались на останньому етапі існування СРСР. Відсутність раціональної мотивації розвитку, монополізація і жорстке адміністративне регулювання економіки, диктат і свавілля силових структур, гіперцентралізація влади, безальтернативність одноосібно прийнятих рішень", - йдеться в повідомленні.

Також Турчинов спрогнозував, що чим більше буде ускладнюватись ситуація всередині Росії, тим агресивніше вона буде намагатись діяти на зовнішньому фронті.

"Чим більше буде ускладнюватись ситуація всередині Росії, тим агресивніше вона буде намагатись діяти назовні. Саме під цим кутом зору слід розцінювати намагання кремлівського режиму у той чи інший спосіб втрутитись у складні процеси на Близькому Сході. Прагнучи врятувати свого давнього спільника - кривавого диктатора Сирії Башара Асада, Путін посилює військову присутність на Східному Середземномор'ї під лицемірними гаслами участі у боротьбі цивілізованого світу проти загрози ІДІЛ.

Усе це тільки прискорюватиме руйнівні процеси всередині. Така дестабілізація та агонія неминуче супроводжуватиметься кардинальним і некерованим погіршенням безпекової ситуації, як у межах самої РФ, так і по периметру її кордонів", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, Олександр Турчинов вважає, що Україна стала бастіоном, перешкодила планам Президента Росії Володимира Путіна по захопленню країни.