ua en ru

Турчинов підписав євроінтеграційний закон про протидію дискримінації

Виконуючий обов'язки Президента України, голова Верховної Ради України Олександр Турчинов підписав закон № 1263-VII "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання та протидії дискримінації".

Виконуючий обов'язки Президента України, голова Верховної Ради України Олександр Турчинов підписав закон № 1263-VII "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання та протидії дискримінації". Про це повідомила прес-служба Президента України.

Даний закон ухвалено з метою виконання плану дій щодо лібералізації Європейським союзом візового режиму для України. Проте закон не належить до пріоритетних сфер адаптації законодавства України до acquis communautaire ("доробок спільноти" - правова система Європейського союзу, яка включає акти законодавства ЄС, прийняті в рамках Європейського співтовариства), визначених загальнодержавною програмою адаптації законодавства України до законодавства Європейського союзу.

Так, закон дає визначення поняттям "дискримінація", "непряма дискримінація", "оголошений намір про дискримінацію", "пособництво у дискримінації".

Також доповнення до статті 6 закону України "Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні" забороняє дискримінацію (пряма чи непряма дискримінація, оголошений намір про дискримінацію, підбурювання до дискримінації, пособництво у дискримінації , утиск) з боку державних органів, органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб, юридичних осіб публічного та приватного права, а також фізичних осіб.

"Особа, яка вважає, що стосовно неї виникла дискримінація, має право звернутися із скаргою до державних органів, органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб, уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та/або до суду в порядку, визначеному законом", - йдеться у законі.

У разі наведення позивачем фактів, які підтверджують, що мала місце дискримінація, обов'язок доказування необґрунтованості позовних вимог у цій частині покладається на відповідача.

Також законопроект пропонує віднести до повноважень омбудсмена ВР з прав людини запобігання та протидії дискримінації у приватній сфері, звернення до суду із заявами про дискримінацію з метою захисту суспільних інтересів.

"Особи, винні в порушенні вимог законодавства про запобігання та протидію дискримінації, несуть цивільну, адміністративну та кримінальну відповідальність", - йдеться у законі.

Нагадаємо, народні депутати підтримали цей закон 13 травня 2014 р. За відповідне рішення проголосували 236 нардепів.

Пізніше Вищий спеціалізований суд України (ВССУ) з розгляду цивільних і кримінальних справ у листі від 07.05.2014 № 10-644/0/4-14 до судів апеляційної інстанції відніс сексуальну орієнтацію до переліку ознак, за якими не може бути обмежень та дискримінації в Україні.