ua en ru

Турчинов допускає локальне наступ військ РФ на Донбасі

Турчинов допускає локальне наступ військ РФ на Донбасі Фото: секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов (прес-служба БЮТ)

Про це він написав у своїй статті "Національна безпека України: виклики та пріоритети" для видання "Голос України"

Олександр Турчинов, секретар Ради національної безпеки і оборони України (РНБО) допускає локальне наступ військ Російської Федерації на Донбасі. На його думку, ситуація на Донбасі, виходячи із стратегічного наміри Кремля підпорядкувати Україну, може розвиватися за двома основними сценаріями. Про це він написав у своїй статті "Національна безпека України: виклики та пріоритети" для офіційного видання "Голос України".

Як зазначає Турчинов, мова йде і військовому і гібридному сценарії розвитку подій на Донбасі.


"1. Військовий сценарій - повномасштабна військова агресія, яка зараз є найбільш проблемною і небезпечною для самого Кремля, але до здійснення якої ЗС РФ наполегливо готуються. 2. Гібридний сценарій, який на сьогоднішній день залишається найбільш імовірним. Цей сценарій передбачає продовження бойових дій малої інтенсивності на Донбасі, що не виключає можливості локальних наступальных операцій російських регулярних і іррегулярних підрозділів, а також підривну діяльність на решті території України", - написав секретар РНБО.

Росіяни свідомо порушують "мінські угоди", - Турчинов

При цьому, як додав Турчинов, росіяни свідомо й системно порушують "мінські угоди", постійно обстрілюючи позиції наших військ, в тому числі з важкої зброї, забороненої цими угодами.

"Це зброя часто ховають серед житлових кварталів, свідомо наражаючи на небезпеку мирних українців, які страждають під окупацією. Тільки за день окупаційні війська витрачають від 1 до 10 тонн боєприпасів. Ми повинні бути готові до реалізації кожного з цих сценаріїв", - наголосив секретар РНБО.

Нагадаємо, у своїй статті для "Голосу України" Турчинов також заявив про те, що внутрішня слабкість ЄС посилює його вразливість перед російською загрозою.