ua en ru

Турчинов допускає ядерну війну з участю США, ЄС, РФ, Китаю та Ізраїлю

Турчинов допускає ядерну війну з участю США, ЄС, РФ, Китаю та Ізраїлю Фото: Олександр Турчинов

Секретар РНБО заявив, що майбутнє ядерних арсеналів РФ - ключове питання глобальної безпеки

У середньостроковій перспективі цілком вірогідне зростання масштабів військових конфліктів у світі до повномасштабної війни із застосуванням ядерної зброї США, ЄС, РФ та Китаю. Про це у статті для американського журналу The American Іnterest написав секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов.

На думку Турчинова, протистояння на Донбасі за багатьма ознаками, поряд з конфліктами на Близькому Сході, Північній Африці, між Китаєм з Японією і В'єтнамом, провокаціями КНДР проти Південної Кореї, є симптомом кризи глобальної системи міжнародної безпеки та дестабілізації світового порядку в цілому.

"Цілком імовірним у середньостроковій перспективі може стати значне зростання масштабів та інтенсивності зазначених конфліктів і виникнення нових зон нестабільності з все більш широким залученням, прямо або побічно, військових потенціалів таких країн як США, країн ЄС, КНР, РФ, Індії, Пакистану, Туреччини, Ірану, Ізраїлю та ін. Ці загрозливі тенденції можуть поставити світ на грань загальносвітового військового конфлікту, який може являти собою як повномасштабну війну навіть із застосуванням ядерної та інших видів зброї масового ураження", - написав у статті Турчинов.

Крім того, за його словами, майбутнє ядерних арсеналів РФ - ключове питання глобальної безпеки, що має бути вирішене в тісній співпраці ядерних держав.

Нагадаємо, раніше The Times повідомила, що НАТО відправила в Україну експертів з ядерної і хімічної зброї.