ua en ru

Цукерберг піде в декрет як найбагатший молодий бізнесмен США за версією Forbes

Цукерберг піде в декрет як найбагатший молодий бізнесмен США за версією Forbes Фото: Марк Цукерберг (Reuters)

Засновник Facebook вирішив взяти двомісячну відпустку по догляду за дитиною

Засновник і гендиректор найбільшої у світі соціальної мережі Facebook ("Фейсбук") Марк Цукерберг оголосив, що після народження своєї доньки піде в декретну відпустку на два місяці. Відповідне повідомлення він опублікував на своїй сторінці в соцмережі.

"Це дуже особисте рішення, і я вирішив взяти двомісячну відпустку по догляду за дитиною", - написав Цукерберг.

Засновник Facebook навів результати досліджень, згідно з якими тимчасовий відхід батьків з роботи після народження дитини робить позитивний вплив на сім'ю в цілому.

При цьому Цукерберг не уточнив, хто замінить його на посаді керівника компанії. За інформацією Reuters, серед кандидатів - головний операційний директор Facebook Шеріл Сендберг і топ-менеджер Кріс Кокс.

Бізнесмен також поділився подробицями щодо того, як вони із дружиною Прісциллою готуються до народження доньки. "Ми збираємо наші улюблені дитячі книжки та іграшки", - додав він, супроводивши своє повідомлення фотографією дитячого візка..

Priscilla and I are starting to get ready for our daughter's arrival. We've been picking out our favorite childhood...

Posted by Mark Zuckerberg on 20 листопад 2015 р.

Цукерберг озвучив свої плани на тлі нового тренда - прагнення компаній Кремнієвої долини збільшити батьківські відрахування: відпустки, надбавки та інші пільги для своїх співробітників. Зокрема, сам Марк вказує у своєму пості, що Facebook надає співробітникам чотири місяці оплачуваної декретної відпустки, яка може бути використана протягом першого року життя дитини.

За американськими стандартами, як пише Reuters, це дуже щедра політика відносно батьків, зокрема, згідно з даними Society for Human Resource Management, тільки 21% опитаних американських роботодавців надає оплачувані декретні відпустки і близько 17% - оплачувані батьківські відпустки.

Водночас напередодні Цукерберг посів перше місце у списку найбагатших молодих підприємців у США за версією журналу Forbes. Його статки оцінюються у 47,1 млрд дол., що майже у п'ять разів більше, ніж у співзасновника Facebook Дастіна Московітца (9,7 млрд дол.), що став другим у рейтингу. На третьому місці у переліку Forbes знаходиться 39-річний мігрант з України, творець месенджера WhatsApp Ян Кум, чий статок оцінюється у 8,8 млрд дол.

Виручка Facebook від мобільної реклами у III кварталі виросла до 4,5 млрд дол. (зростання на 41% по відношенню до аналогічного періоду минулого року). Сьогодні "Фейсбук" щодня використовують більше 1 млрд осіб. Цукерберг заснував Facebook у 2004 році після того, як кинув Гарвардський університет. Він володіє приблизно 30% акцій своєї компанії.

Нагадаємо, згідно із серпневою рейтингом Forbes, засновник Facebook Марк Цукерберг в рейтингу найбагатших бізнесменів у сфері IT посідає четверте місце із 33,4 млрд дол.