ua en ru

ЦРУ розсекретило доповідь про підготовку антирадянських операцій в Україні

ЦРУ розсекретило доповідь про підготовку антирадянських операцій в Україні Фото: Центральне розвідувальне управління США

У документі вказані сприятливі для антирадянських спецоперацій регіони

Центральне розвідувальне управління США оприлюднило доповідь від 1957 року про підготовку антирадянських операцій в Україні, в якій стверджується, що в багатьох регіонах населення підтримало б ці спецоперації, передає BBC.

Повідомляється, що доповідь на 200 сторінках у 1957 році підготувала група експертів Джорджтаунського університету. Відзначається, що складені доповіді карти схожі на політичні та соціальні розподілу сил в Україні через 60 років.

Зокрема, у секретному документі Україну розділили на 12 умовних регіонів - від слабких до сильних антирадянських настроїв, а важливість країни для США була зумовлена економічним потенціалом. У той же час американці 1950-х років вважали, що значна частина українців критично налаштована до радянської влади.

"При сприятливих умовах ці люди можуть допомагати американським спеціальним силам в боротьбі проти радянського режиму", - йдеться в документі.

У доповіді представлена карта лояльності населення України до радянського режиму, яку склали на основі етнічного складу, ставлення до більшовиків в ході революції, ставлення до німецької окупації і партизанського руху та кількості випадків збройного опору владі СРСР. Найбільш лояльними до радянської влади визначено Крим і промислові райони Луганської та Донецької областей.

"В Криму у населення практично немає настроїв проти режиму, і вони навряд чи будуть допомагати спеціальним силам", - зазначили експерти і додали, що американцям могли б допомагати групи кримських татар з віддалених районів півострова, а також нові переселенці із Західної України.

До другої зони віднесли лояльні до радянської влади райони Донбасу, які сьогодні знаходяться під контролем ДНР і ЛНР.

"Місцеве населення вважає себе жителями російського острова в українському морі та ідентифікує себе з радянською владою", - йдеться в звіті.

До сприятливих зон для спецоперацій американці віднесли північні і західні регіони України, південне узбережжя Криму, а регіон навколо Львова був визнаний окремою зоною для спецоперацій.

altaltaltalt

Фото: витяги з секретної доповіді ЦРУ

Нагадаємо, раніше ЦРУ розсекретило дані про зіткнення підводних човнів США і СРСР.